Školama neophodna bolja izolacija

PinterestFacebookTwitterShare

Naša zemlja troši tri do četiri puta više energije za zagrevanje prostora nego zemlje EU. Zato u narednim godinama treba težiti štednji energije postavljanjem dobre izolacije, rečeno je prilikom potpisivanja sporazuma o strateškoj saradnji na projektu povećanja energetske efikasnostna na području Novog Sada.
 
Potpisinici sporazuma bili su JKP „Stan“, Agencija za energetiku Grada Novog Sada i preduzeća FIM iz Kanjiže i „Henkel – Ceresit“ iz Inđije.
 
Pre nekoliko meseci „Stan“ je počeo da sprovodi projekat povećanja energetske efikasnosti, koji se ogleda u termoenergetskom snimanju objekata. Prema rečima direktora Rajka Bojčića, ekipe „Stana“ su već sačinile dvadesetak snimaka u nameri da naprave Atlas energetskih neefikasnih objekata. „Stan“ je, podsetio je direktor, obučio zaposlene za ovaj posao, a kupio je i opremu, koja snima izolaciju unutar prostora i spolja.
 
– Do sada smo radili na proveri izolacija u školama i došli do poražavajućeg saznanja da se energija rasipa, pogotovo tamo gde su objekti stari tri i četiri decenije, dok je u novijim izolacija znato bolja  – kazao je direktor.
 
Bojčić je naveo da će „Stan“ u dogovoru s Gradom izolovati prostor do 1.000 kvadrata u jednoj od škola. – U osnovnim školama prosek potrošnje energije je 160 kilovat sati po kvadratnom metru, a u srednjim školama 195 kilovat sati po kvadratu. Evropski prosek je ispod stotinu kilovat sati – rekao je Mladen Konjević iz gradske Agencije za energetiku, dodajući da zbog toga treba krenuti u rekostrukciju škola, da bi se energija štedela, jer  je svake godine sve skuplja.
 
Prema rečima člana Gradskog veća za obrazovanje Nemanje Starovića, posao se ne može ođednom odraditi, već u dužem vremenskom periodu.- Grad je zainteresovan za povećanje energetske efikasnosti  i to je ekonomsko pitanje, jer se dosta novca iz budžeta izdvaja za grejanje škola  – naveo je Starović.