Članice protiv rokova za izgradnju novih energetskih mreža

PinterestFacebookTwitterShare

Predlog da selokalnim vlastima nametne rok od tri godine za izdavanje građevinskih dozvola za nove sisteme za prenos struje naišao je na oštro protivljenje u članicama, saznaje EurActiv.com.
 
Prema predlogu Evropske komisije objavljenom u oktobru prošle godine, lokalne vlasti imaju tri godine da odlažu projekte za izgradnju novih prenosnih mreža, a nakon tog perioda realizacija projekata će početi. Komisija je bila primorana na ovaj korak jer izgradnja nekih prostrojenja zbog protivljenja javnosti i birokratije kasni i po nekoliko decenija. Protivnici izgradnje novih mreža tvrde da energetske mreže ugrožavaju zdravlje ljudi, a pobornici modernizacije da se bez nove mreže ne mogu ostvariti ciljevi EU o većoj upotrebi obnovljivih izvora energije.
 
Zvaničnici Komisije su u oktobru predstavili plan da se iz budžeta 2014-2020. izdvoji 9,1 milijarda evra za unapređenje energetske infrastrukture u skladu sa klimatskim i energetskim ciljevima. Prema planu, novac bi se dodeljivao za projekte od zajedničkog interesa, a dozvole za izgradnju tih postrojenja bi se izdavale po ubrzanoj proceduri.
 
„Taj vremenski okvir je verovatno suviše uzak“, rekao je Antonio Koreja de Kampos izvestilac Evropskog parlamenta o 9,1 milijardu evra vrednom paketu za izgradnju energetske infrastrukture, koji između ostalog uključuje i ovaj predlog o trogodišnjem roku za izdavanje novih dozvola.
 
„Trebalo bi malo da spustimo tenziju i da sagledamo da li je celishodno sprovoditi ovaj plan po tako vremenski zgusnutom rasporedu“, rekao je on.
 
Ovaj infrastrukturni paket takođe predviđa da se 45 miliona evra uloži u osnivanje „tzv. evropskih koordinatora“ za projekte od zajedničkog interesa koji bi imali ovlašćenje da nadvladaju lokalna protivljenja i poguraju projekte koji značajno kasne ili u čijoj realizaciji ima poteškoća.
 
Prema tumačenju EurAktiva, članice su zabrinute da bi takve mere mogle da potkopaju koncept subsidijarnosti, odnosno prepuštanja nadležnosti lokalnim vlastima i vlastima članica kad god je to moguće.
 
Zgog toga se u Briselu uključičo zvono za uzbunu. „Budući da govorimo o klimatskim ciljevima, zabrinuti smo da se mere o izdavanju novih dozvola neće naći u konačnoj verziji tekst“, rekao je za EurActiv. com neimenovani izvor u EU.
 
„Na nove dozvole gledamo kao šansu, veliki doprinos paketu za izgradnju infrastrukture budući da su usaglašene sa primerima najbolje prakse u EU“, dodao je izvor.