Hidroelektrana „Đerdap 1“ radi u vanrednim uslovima

PinterestFacebookTwitterShare

Hidroelektrana (HE) „Đerdap 1“ radi u vanrednim uslovima, jer debljina leda na pojedinim delovima Dunava dostiže 15 centimetara, ali svih pet raspoloživih agregata te hidroelektrane proizvode struju, istaknuto je u saopštenju te hidroelektrane.


U zoni HE „Đerdap 1“ ima leda od brane do 1033. kilometra na Dunavu, u blizini mesta Brnjica, na delu reke između Donjeg Milanovca i Golupca.
 
Debljina leda je između 10 i 15 centimetara, a nizvodno od HE „Đerdap 1“ formirane su plivajuće sante, no za sada je sve pod kontrolom.
 
HE raspolaže sa dva ledolomca, sa srpske strane je „Greben“ a sa rumunske ledolomac „Golijat“.
 
Ledolomac „Greben“ se sada nalazi na 1033. kilometru, iznad mesta Brnjica, a „Golijat“ bi trebao sutra da mu se pridruži, navedeno je u saopštenju.
 
Plovidba je obustavljena iznad i ispod HE „Đerdap 1“, a brodovi se nalaze u zimovnicima.
 
Kritična mesta za stvaranje čepova koje bi led mogao formirati su kod Brnjice i kod mesta Sikolovac, na 1040. kilometru reke, odnosno na trećem kilometru ispred Golupca, od „Đerdapa“. To su mesta gde širok Dunav prelazi u uzani deo korita. Ledolomci su blizu tih mesta i u dogovoru sa srpsko-rumunskim štabom za odbranu od leda potrebno je njihovo delovanje.
 
Planom odbrane od leda predviđeno je njegovo formiranje uzvodno od HE „Đerdap 1“, a ujedno ne sme da se dozvoli stvaranje čepova na Dunavu.
 
Pogonska spremnost hidroagregata je maksimalna, raspoloživo je 900 megavata instalisane snage i na opremi nema kvarova.
 
U utorak je proizvodnja struje u „Đerdapu 1“ bila 10.888 megavat-časova, a dotok Dunava je bio 3.200 metara kubnih u sekundi. U ovom mesecu dotok bi trebao biti oko 6.000 metara kubnih u sekundi.
 
U Đeradapu podsećaju da je slična zima bila 1984/85. godine.