Povećan prinos useva uz pomoć genskih mreža

PinterestFacebookTwitterShare

Belgijski institut za istraživanje prirodnih nauka VIB i vodeća svetska hemijska kompanija BASF objavili su danas dogovor o saradnji na polju biotehnologije biljaka, koji podrazumeva razvijanje nove tehnologiju za identifikaciju gena i genskih mreža koje kontrolišu prinos useva.
 

Plant sistem bajolodži (Systems Biology) odeljenje instituta VIB na univerzitetu u Gentu i BASF planst sajens (Plant Science) će udruženim snagama razviti novu tehnologiju za identifikaciju gena i genskih mreža koje kontrolišu prinos useva.

Projekat pod nazivom ‘TopYield’ istražiće i razotkriti veliku prirodnu varijabilnost rasta biljaka u različitim uslovima, uključujući i sušni stres, a predviđeno je da projekat potraje nekoliko godina.

U njega je uključeno oko 20 VIB-ovih istraživača sa punim radnim vremenom na univerzitetu u Gentu i ovaj projekat predstavlja najveću saradnju u koju je VIB ikad stupio na polju biotehnologije biljaka.

Kompanija BASF, s druge strane, u ovom projektu usredsrediće se na testiranje i potvrđivanje rezultata istraživanja u svojim laboratorijama, staklenim baštama i objektima za skrining, a njenim aktivnostima uglavnom će rukovoditi kompanijski istraživački centar u Gentu.

Ovaj istraživački projekat finansijski će podržati IWT, agencija flamanske vlade za inovacije u nauci i tehnologiji, a kako je istaknuto u saopštenu, ta saradnja osnažiće kako kompetencije VIB- a, tako i BASF Plant sajens centra u Gentu u oblasti visoko inovativnih istraživanja poljoprivredne produktivnosti.

‘Hitno nam je potrebna revolucija u poljoprivredi. Do 2050. godine očekuje se rast svetske populacije do devet milijardi’, rekao je Dirk Inze, vođa projekta i direktor Plant sistem bajolodži odeljenja instituta VIB na univerzitetu u Gentu.

On je izrazio nadu da će se sa TopYield-om, uz pomoć naprednog uzgoja i biotehnologije, doprineti poboljšanju poljoprivrednih useva.

‘Ovaj visoko inovativni i veoma uzbudljiv projekat pomoći će nam da ojačamo naše napore u razvijanju prvoklasnih svojstava useva,’ rekao je Jirgen Šveden, stariji potpredsednik odeljenja za istraživanje i razvoj kompanije BASF Plant sajens.

On je podvukao da je poboljšanje useva imperativ za održivu poljoprivredu, napominjući da VIB ima izvanrednu istraživačku stručnost na polju biotehnologije biljaka i stoga je idealan partner za kompaniju BASF Plant sajens.

U ovom trenutku, botaničari mogu da prepoznaju izolovane gene koji imaju uticaj na prinos, a kako je ukazano, ovim inovativnim pristupom, BASF Plant sajens i VIB nastoje da dalje razviju i potvrde novu tehnologiju koja će istraživačima omogućiti da razumeju i predvide sinergetski efekat genskih mreža na osobine useva, kao što su prinos ili stepen tolerancije suše.