Proglašeni šampioni brazde Srema

PinterestFacebookTwitterShare

Sremska privredna komora danas je objavila rang listu najboljih poljoprivrednika regiona, u okviru 38. takmičenja u biljnoj i stočarskoj proizvodnji u 2011.

U proizvodnji kukuruza na površini do tri hektara za pobednika je proglašen Jovan Makitanović iz Kuzmina, koji je ostvario prosečan prinos po jedinici površine od 13.992 kilograma.
Pobednik u proizvodnji te kulture na površini od preko tri hektara je Martin Domonji Lakatoš iz Stare Pazove. Ovaj poljoprivrednik postigao je prosečan prinos po hektaru od 14.557 kilograma.
Najbolji prinos u proizvodnji šećerne repe u kategoriji takmičara s površinama do tri hektara imao je Vojislav Korica iz Laćarka. Korica je u uzgoju te industrijske kulture postigao prosečan prinos po jedinici površine od 94.080 kilograma.
Radoslav Mededović iz Martinaca pobednik je u kategoriji takmičara u proizvodnji šećerne repe na površini većoj od 3 hektara. On je postigao prosečan prinos od 83.220 kilograma po jedinici površine.
Pobednik u proizvodnji suncokreta na površini do 3 hektara je Mile Budanovčanin iz Golubinaca, sa prinosom od 4.799 kilograma po jedinici površine.
Golubinčan Srđan Kovačević najuspešniji je u uzgoju te uljarice na površinama od preko 3 hektara. On je ostvario prinos suncokreta od 3930 kilograma po hektaru.
Takmičenje u proizvodnji soje na površini do tri hektara proteklo je u znaku Janike Buzaša iz Malih Radinaca. Buzaš je ostvario prinos te uljarice od 4.580 tona po jedinici površine.
Najbolji proizvođač soje u Sremu, kada je reč o površinama od preko 3 hektara, je Vlada Stojčević iz Buđanovaca. Stojčević je postigao prinos od 4.400 tona po hektaru.
Pobednik u proizvodnji lubenica je Slobodan Živanović iz Golubinaca. On je ostvario rod bostana od 85 hiljada kilograma po hektaru.
U proizvodnji paradajza šampion je Tihomir Bojanic iz Čalme, sa prinosom od 60.690 kilograma po hektaru.
Najbolji u uzgoju duvana je Savo Tubić iz Golubinaca, koji je postigao rod te industrijske biljke od 2.403 kilograma po jedinici površine.
U proizvodnji grožđa trijumfovao je Erdevičan Dragan Trivanović. Ovaj poljoprivrednik imao je u prošloj godini rod grožđa od 12.074 kilograma po hektaru.
Šampion u proizvodnji krušaka je Mladen Mićašević iz Iriga, sa rodom od 16.500 kilograma po hektaru.
Irižanin Đorđe Marić pobednik je u proizvodnji bresaka. Marić je ostvario rod te voćke od 31.800 kilograma po hektaru.
Rekorder u uzgoju tovnih svinja je Bora Šuljmanac iz Laćarka. On je u 2011 proizveo 123.552 kilograma svinjskog mesa. U proizvodnji prasadi šampion je Jelena Beuković iz Žarkovaca. Ona je u prošloj godini proizvela 1.403 kilograma prasadi.
Šampion u proizvodnji mleka je Marko Milosavljević iz Novih Karlovaca. Milosavljević je lane proizveo 271.273 litre mleka.
Proglašeni su i najveći robni proizvođači Srema u 2011.
U proizvodnji kukuruza pobednik je Pavle Nenadović iz Vognja, koji je ubrao 1.846.07 kilograma „žutog zlata“.
Midrag Lazić iz Golubinaca najveći je robni proizvođač, kada je reč o šećernoj repi, sa proizvodnjom od 43. 492.500 kilograma.
Pavle Nenadović pobednik je i u proizvodnji soje, sa ostvarenim rodom od 205.713 kilograma.
Priznanja šampionima brazde biće uručena na svetkovini u Gradskoj skupštini u Sremskoj Mitrovici 24. februara.
Podsećamo, ovo, sada već 38. po redu takmičenje, obnovljeno je u 2011. nakon jednogodišnje pauze. Odziv je bio vrlo dobar, s obzirom da se okupilo gotovo 200 poljoprivrednika, izjavio je Tanjugu sekretar takmičarske komisije Vladimir Vlaović.
Prijavili su se takmičari iz svih krajeva Srema, dok ih je najviše bilo iz rumske opštine.