Srbija će zbog nepogoda imati štetu od pola milijarde evra

PinterestFacebookTwitterShare

Vremenske nepogode koje su zadesile Srbiju ove zime papreno će koštati domaću privredu, koja će zbog toga pretrpeti štetu od čak 500 miliona evra, piše današnji Press.
 
Nezapamćeno loše u Srbiji „udariće” na ekonomiju, i to u dva smera, smanjiće bruto domaći proizvod i naneće veliku imovinsku štetu.
 
Hladni talas, koji je „okovao” našu zemlju snegom i ledom i otežao rad velikog broja firmi imaće svoj epilog, pa stručnjaci upozoravaju da nakon otopljavanja snega slede poplave, a moguć je i pad roda žitarica.
 
Urednik portala Makroekonomija Miroslav Zdravković kaže da će Srbija zbog toga imati manji izvoz i uvoz. On dodaje da će industrijska proizvodnja takođe biti smanjena, pošto se isključuju mnoge fabrike kako bi se redukovala potrošnja struje. Najavljeno je i da će Železara Smederevo privremeno prestati s radom. “Slabiji promet treba da očekuje i sektor ugostiteljstva, kao i nekretnina. Uz sve ove probleme, imaćemo i neradne praznike sledeće nedelje. Prosveta i zdravstvo ne rade u punom kapacitetu i to neće moći da nadoknade povećanim radom kad se normalizuju vremenski uslovi”, navodi Zdravković.
 
Zbog rušenja krovova na kućama i prokišnjavanja, predviđa se i velika materijalna šteta, naročito nakon otapanja snega i bujanja potoka i manjih reka. “Srbija će zbog nepogoda imati direktnu štetu od 300 do 500 miliona evra“, izračunao je Zdravković.
 
Procene Unije poslodavaca Srbije, na osnovu informacije koje pristižu iz južne, istočne i zapadne Srbije, Šumadije i Vojvodine, govore da je zbog veoma niskih temperatura gotovo svako treće proizvodno preduzeće obustavilo rad ili redukovalo proizvodnju. “Preduzeća ne mogu da zagreju prostorije za rad, imaju probleme u snabdevanju energentima i održavanju proizvodnje, dopremanju sirovina po zavejanim putevima… Dnevni gubitak privrede, samo u užoj Srbiji, jeste između tri i pet miliona evra. Situacija je nešto bolja u Vojvodini, tako da je tamo do prekida rada došlo samo u pet odsto proizvodnih firmi”, kaže portparol Unije Dragoljub Rajić. On podseća da firme u oblasti transporta zbog čestih kvarova na vozilima imaju dvostruko veće troškove.
 
Viši naučni savetnik evropske istraživačke grupe „Cushman and Wakefield” Saša Milojević kaže da je šteta u Srbiji zbog vremenskih nepogoda, prema gruboj proceni, od 400 do 500 milion evra. Milojević je rekao da je ova suma uglavnom kombinacija direktnih šteta po potrošnju, poljoprivredu, industriju i ponovo pokretanje proizvodnje.
 
“Biće interesantno videti u kojoj meri će loše vreme i hladnoća imati efekat po potrošnju i trgovinu na malo. S obzirom na to da je izborna godina u Srbiji, argumentom lošeg vremena može se beskrajno manipulisati, tako da ako BDP podbaci, očiti krivac biće sneg”, kaže Milojević.