Rekordan pad vrednosti srpske valute prema evru

PinterestFacebookTwitterShare

Dinar će danas oslabiti prema evru za jedan odsto, tako da će srednji kurs biti 108,4031 dinara za jedan evro, što je do sada najslabija vrednost domaće valute, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).
 
Prema zvaničnom srednjem kursu NBS (www.nbs.rs), jedan evro će koštati jedan dinar više nego u sredu, kada je kurs 107,3461 dinara za jedan evro.
 
U 2012. godini dinar je bio najjači 11. januara kada je iznosio 103,6922 dinara za evro. Dinar je prema evru bio najslabiji 4. novembra 2010. godine, kada je zvanični srednji kurs iznosio 107,5216 dinara za jedan evro.
 
Narodna banka Srbije u sredu je međubankarskom deviznom tržištu prodala 10 miliona evra da bi ublažila prekomerane dnevne oscilacije kursa. U 2011. NBS je za te svrhe prodala 90 miliona evra, a kupila 45 miliona evra.
 
Saradnik Instututa za evropske studije Goran Nikolić ocenio je da na rast kursa dinara najviše utiče povećan uvoz energenata i energije.
 
„Povećana tražnja za uvozom energije stvorila je neravnotežu na međubankarskom deviznom trežistu. Indikativni kurs je već 108,3 dinara za evro i pored toga što je Narodna banka Srbije (NBS) intervenisala. Ne verujem da do završetka trgovine na deviznom tržištu može biti bitnijih promena“, rekao je Nikolić agenciji Beta.
 
Ako bi zvanični kurs ostao na nivou indikativnog kursa od 108,3539 dinara, to bi bila dosad najniža vrednost srpske valute prema evru. Prema rečima Nikolića, ključna stvar sada je kako će se NBS ponašati i koliko će intervenisati na deviznom tržištu, jer je značajnim slabljenjem dinara od početka godine doveden u pitanje cilj da inflacija u 2012. bude četiri plus/minus 1,5 odsto.
 
„Ako želi da ostvari cilj, NBS će morati energičnije da reaguje“, rekao je Nikolić i dodao da neke nezvanične informacije govore da je Međunarodni monetarni fond (MMF) procenjivao da će ove godine biti potrebno da se potroši oko milijardu evra iz deviznih rezervi radi ublažavanja pritisaka na kurs dinara.