Iranski poslanici za prekid prodaje nafte Evropi

PinterestFacebookTwitterShare

Više od dve trećine poslanika iranskog parlamenta podržalo je juče inicijativu kojom se poziva naprekid prodaje sirove nafte zemljama Evropske unije, pre nego što počne primena sankcija Unije prema Iranu od jula.
 
„U slučaju nastavka nelogične politike EU, Iran će potražiti alternativne kupce za svoju naftu, pre nego što evropski embargo stupi na snagu ovog leta“, navodi se u izjava koja je pročitana na otvorenoj sednici iranskog parlamenta, prenosio je iranski državni radio.
 
Izjavu je potpisalo 200 od ukupno 290 iranski parlamentaraca, prenela je agencija AP.
 
Iranski ministar za naftu Rostan Kasemi izjavio je da Iran neće odustati od svog nuklearnog programa ni u slučaju da se izvoz iranske nafte prekine, javila je u subotu iranska državna novinska agencija Irna.
 
On je pozvao EU, na koju otpada oko četvrtina izvoza iranske sirove nafte u trećerm kvartalu 2011. godine, da razmotri svoju odluku o zabrani uvoz iranske nafte od 1. jula ove godine.
 
Kasemi je takođe najavio da će Iran prekinuti izvoz sirove nafte nekim zemljama u Evropi, mada nije spomenuo kojim, u znak odmazde zbog odluke 27-članog EU da prekine uvoz iranske sirove nafte od jula.