Ubrzati plan o porezu na finansijske transakcije

PinterestFacebookTwitterShare

Devet zemalja Evropske unije na čelu sa Francuskom i Nemačkom zatražilo je od Danske koja predsedava EU  da ubrza planove o uvođenju poreza na finansijske transakcije, prenose evropski mediji.
 
“Čvrsto verujemo da se na evropskom nivou  treba ubirati porez na finansijske transakcije kao ključni instrument kojim bi se osigurao pravedan doprinos finansijskog sektora podmirivanju troškova finansijske krize i poboljšao mehanizam regulacije evropskih finansijskih tržišta, stoji u njihovom pismu.
 
Među potpisnicima zahteva našli su se ministri finansija Francuske, Nemačke, Austrije, Belgije, Finske, Grčke, Španije, Portugala i italijanskog premijera Marija Montija koji ujedno obavlja i dužnost ministra finansija.
 
Grupa je  zatražila da se ubrza proces analize i pregovora o predlogu Evropske komisije da se uvede porez od 0,1 odsto na trgovinu akcijama, te od 0,01 odsto na trgovinu finansijskim derivatima.
 
Danska  je izrazila zadovoljstvo primljenim pismom i trenutno razmatra  mogućnosti da se udovolji tom zahtevu na tehničkom nivou, što podrazumijeva novu političku raspravu među ministrima finansija.
 
Britanija predvodi grupu  protivnika takvog poreza, tvrdeći da će podstaći  preduzeća na povlačenje iz Evrope i uzrokovati gubitak radnih mesta u finansijskom sektoru.
 
Potpisnici pisma sugerišu  da bi porez moglo uvesti nekoliko zemalja, podsećajući da na nivou EU  postoji takozvani mehanizam pojačane saradnje, koji omogućava grupi  od minimalno devet zemalja da pokrenu i sprovedu u delo odgovarajuću zakonodavnu inicijativu,  a u kasnijoj fazi mogu im se pridružiti i ostali.
 
Evropska komisija procjenjuje da bi se uvođenjem poreza na finansijske transakcije moglo prikupiti više od 50 milijardi evra godišnje.