Naši proizvođači hrane na sajmu u Moskvi

PinterestFacebookTwitterShare

Kompanije iz Srbije predstaviće potencijale domaće prehrambene industrije na Međunarodnom sajmu prehrane Prodekspo (PRODEXPO) koji će biti održan u Moskvi od 13. do 17. februara, saopštila je Privredna komora Srbije (PKS).

 
Na zajedničkom štandu predstaviće se 12 srpskih kompanija poljoprivredno -prehrambene industrije, a njihovo učešće ima za cilj da doprinese istraživanju potreba ruskog tržišta u cilju povećanjem plasmana srpskih proizvoda i usluga i stvaranja boljeg imidža naših firmi.
 
Pivrednu delegaciju Srbije predvodiće predsednik PKS Miloš Bugarin. Na moskovskom sajmu u organizaciji PKS će učestvovaće „Zdravo Organic”-Selenca, „Clas Comerc”-Paracin, „ITN”-Beograd, „Pionir”-Subotica, „Aretol”-Novi Sad, „Venac”-Stara Pazova, „Master Frigo”-Beograd, „Frigo Žika Soko”-Ruma, „Banini”-Kikinda, „Promont Group”-Novi Sad, „PIK Bečej”-Bečej i „Aleva”-Novi Kneževac.
 
Sajam PRODEXPO 2012. biće održan pod pokroviteljstvom Trgovinsko-industrijske komore Rusije, uz podršku ruskog Ministarstva poljoprivrede, a na toj manifestaciji učestvuje više od 2.200 kompanija, iz 60 zemalja sveta, a 80 odsto izlagača su vodeće svetske kompanije.
 
PKS dugi niz godina organizuje zajednički nastup srpskih privrednika na toj najvećoj i najposećenijoj izložbi u Rusiji i Istočnoj Evropi.
 
Ukupna trgovinska razmena Srbije i Rusije dostigla je lane gotovo 3,3 milijarde dolara i beleži rast od 22 odsto u odnosu na 2010. godinu. Izvoz iz Srbije povećan je oko 49 odsto i njegova nominalna vrednost iznosi 795,7 miliona dolara, a uvoz beleži rast oko 16 procenata i lane je dostigao gotovo 2,5 milijardi dolara.
 
Negativan saldo u trgovini Srbije sa Rusijom je 1,7 milijardi dolara, a ukoliko bi se izuzeli energenti koji čine 70 odsto srpskog uvoza, Srbija je ostvarila suficit u trgovinskoj razmeni sa Ruskom Federacijom u visini od oko 50 miliona dolara, rekao je za Tanjug stručni saradnik u PKS Dejan Delić.
 
Rusija je šesti partner Srbije u izvozu, a prvi u uvozu. Pokrivenost uvoza izvozom iznosi oko 32 odsto, 648 srpskih kompanija izvozi svoje proizvode na rusko tržište, a 565 uvozi.