Iran ulaže u obnovljivu energiju?

PinterestFacebookTwitterShare

Pošto najveći kupci iranske nafte smanjuju uvoz i traži druge snabdevače, Teheran smatra da je sada pravo vreme da se okrene ekološkim rešenjima.
 
Tako je iranski ministar za energetiku Rostam Kasemi rekao je danas da bi Teheran trebalo da investira u obnovljive izvore energije, pri čemu bi očuvao svoje rezerve ugljovodonika.
 
Analitičari navode da je iranski sektor obnovljivih izvora mali, kao i u većem delu Bliskog istoka, gde su investicije usmerene na izgradnju energetski zavisne industrije pomoću jeftine nafte i gasa.
 
Potreba Irana da smanji sopstvenu potrošnju nafte i gasa takođe je poslužila kao podsticaj za gradnju prve nuklearne elektrane čime bi bio omogućen veći izvoz nafte. 

Zapad je uveo nekoliko rundi sankcija Iranu, za kojeg sumnja da pod okriljem civilnog nuklearnog programa pokušava da razvije atomsko naoružanje. Iran negira optužbe i tvrdi da je nuklearni program u potpunosti namenjen u miroljubive svrhe. 

Tenzije između Irana i Zapada pojačane su tokom proteklog meseca kada su Vašington i EU uveli do sada najjače sankcije Iranu kako bi ovu zemlju primorali da pruži više informacija o svom nuklearnom programu.