G20 bez konsenzusa o pomoći MMF-u

PinterestFacebookTwitterShare

G20 verovatno neće postići konsenzus o povećanju kreditnog kapaciteta MMF na sastanku u Meksiku rekao je meksički ministar finansija Hose Antonio Meade.
 
„Malo je verovatno da ćemo u februaru postići konsenzus, naročito kad je reč o sumi, ali je istina da nam je potrebna veća likvidnost i povećanje kapaciteta MMF“, rekao je Meade na jednom forumu.
 
MMF je u januaru saopštio da traži povećanje svog kapaciteta za kreditiranje u visini do 500 milijardi dolara kako bi dao veći doprinos borbi protiv dužničke krize u evrozoni.
 
Meade će predsedavati sastankom ministara finansija G20 i guvernera centralnih banaka 25. i 26. februara u Sijudad Meksiku, koji treba da utre put samitu.
 
Meade je, međutim, rekao da je „prerano“ za utvrđivanje precizne sume jer su i dalje nejasni mehanizmi za predloženo povećanje finansija MMF i dodao da će situacija postati jasnija na samitu G20 u junu u meksičkom turističkom mestu Los Kabos.
 
MMF, sa sedištem u Vašingtonu, traži načine za povećanje svog kapaciteta za kreditiranje koji sada ima na raspologanju oko 385 milijardi dolara.
 
Dok su članice evrozone već obećale 150 milijardi evra (192 milijarde dolara) dodatnih finansija za MMF, SAD su saopštile da nemaju planove za nove bilateralne zajmove za tu instituciju, a lideri G20 su prošlu godinu okončali sa neslaganjima po tom pitanju.
 
Široko se špekuliše da će MMF pokušati da najveći deo novca pribavi od zemalja u naglom usponu, pre svega Brazila, Kine, Indije i Rusije.