Stare forinte kao briketi za grejanje

PinterestFacebookTwitterShare

Mađarska centralna banka od svežnjeva starih novčanica pravi brikete koje potom humanitarne organizacije koriste za grejanje.

 
„Ovo je veoma koristan potez i od velike je pomoći za našu fondaciju zato što tako možemo da uštedimo na troškovima grejanja“, rekla je Kristina Harasti, predsednica Centra za autističnu decu u Miškolcu.
 
Time će se pomoći centru da uštedi između 180 i 200 evra mesečno što je „značajna ušteda u doba krize“, rekla je ona za AFP.
 
Centralna banka je i u protekle četiri godine od neupotrebljivih novčanica pravila brikete, a pomoć centru će se nastaviti do marta ili aprila. Pošto briketi imaju veliku toplotnu energiju, dovoljno je da se jednom doda nekoliko cepanica pa da se prostorija zagreje“, rekla je Kristina Harasti.
 
Grejne karakteristike briketa od iseckanih novčanica su slične onima mrkog uglja tako da su veoma pogodne za zagrevanje i rešavaju problem goriva, kažu u centralnoj banci. Inicijativa je započeta kada se uvidelo da se godišnje uništava 40 ili 50 tona novčanica. U početku su one jednostavno paljene. Onda je odlučeno da se presuju i pretvaraju u brikete radi efikasnijeg grejanja, pa su stigle i mašine za transformaciju neupotrebljivog novca. Da bi se napravio kilogram briketa od starih novčanica potrebno je oko 17.000 evra. Novčanice se seku na delove od jednog do pet milimetara i onda se papir presuje bez hemijskih dodataka, navodi AFP.
 
Svake godine centralna banka povuče iz opticaja četvrtinu novčanica i štampa nove kako bi zamenila neupotrebljive ili stare, a dosad je oko 200 biliona forinti pretvoreno u brikete. Taj proces se odvija pod strogim sigurnosnim merama. Ljudi koji tu rade moraju da nose odeću bez džepova. Ove godine je za dodelu briketa konkurisalo 20-tak institucija. Centralna banka ima samo jedan kriterijum: da organizacije nemaju javni dug.