Federaciji BiH prete nestašica brašna i poskupljenja

PinterestFacebookTwitterShare

Vremenske nepogode izazvale su veću potražnju za osnovnim životnim namirnicama jer građani prave zalihe, ali problemi u FBiH tek predstoje jer za desetak dana preti smanjenje proizvodnje hleba, a najavljena su i poskupljenja mleka, mesa i povrća.
 
Istovremeno, trgovci u RS tvrde da poskupljenja prehrambenih artikala neće biti, ali da je sada povećana potražnja za brašnom, uljem i šećerom.
 
Vanredno stanje u FBiH koristi se i kao prilika za dodatnu zaradu pa su tako neki trgovci u ruralnim područjima, kako tvrde u udruženjima potrošača, digli cene pravdajući to otežanim uslovima dopreme robe. Gordana Bulić, predsednica Udruženja potrošača Tuzlanskog kantona, kaže da ima prijava građana da trgovci podižu cene od kada je počela elementarna nepogoda.
 
Dževad Kovač, predsednik Udruženja uzgajivača koza i ovaca FBiH, ističe da je izvesno da će poskupeti meso, mleko i povrće, poput zelene salate i luka, s obzirom na to da je uništen dobar do stočnog fonda i plastenika.
 
„Preti i nestašica u trgovinama, jer proizvođači ne mogu da dostavljaju robu do prerađivača i trgovina tako da se zalihe mesa i mleka smanjuju“, objašnjava Kovač.
 
Meho Alić, direktor marketinga firme „Aspek“, koja je među vodećima u proizvodnji hleba u FBiH, potvrdio je da preti nestašica brašna zbog zabrane prometa vozilima težim od tri tone, a jedini pošteđen mogao bi biti sarajevski bazen s obzirom na to da tu „Klas“ ima svoj mlin.
 
„Ako ova mera potraje većina proizvođača neće imati dovoljno sirovina. Za naše tržište ključni su dobavljači brašna izvana. Kod nas postoje zalihe za desetak dana. Malim pekarima je lakše jer su im potebne manje količine brašna pa ih mogu dobaviti i autima“, ističe Alić, ali tvrdi da do poskupljenja hleba neće doći jer su se cene sirovina na tržištu smirile, a i zbog konkurencije.
 
Na području Banjaluke poslednjih dana je osetno pojačan promet robe u samostalnim trgovinskim radnjama, a ljudi najviše kupuju velika pakovanja brašna.
 
„Izgleda da su svi koji imaju uslove da peku hleb, odlučili da to i rade. Zbog toga beležimo pad prodaje gotovog hleba, a povećanje prodaje brašna“, ističe Bogdan Marjanović, predsednik Asocijacije samostalnih trgovina Banjaluka.
 
Istovremeno, u malim banjalučkim trgovinama skoro da i nema zeleni i svežeg povrća koje dovoze iz Hercegovine.