Konj je najvrednija imovina na Pešteru

PinterestFacebookTwitterShare

Već mesec dana temperatura na Pešterskoj visopravni je konstantno ispod nule, u dva navrata spustila se i do – 36 stepeni, a najvrednija imovina na Pešteru danas je konj, jer konj jedini može kroz visoke smetove i snegove.

 
Sneg u ovom kraju je visok 110 cm, a snežni nanosi nastali od vetra dostižu i do dva metra. Ledeni dani i ledene noći otežavaju život u jednoj od najsiromašnijih opština u Srbiji. Zima ovde traje sedam meseci i finansijski iscrpi građane koji su primorani da celokupnu zaradu daju za ogrev.
 
Trenutno je usled jakog snega zavejano oko 50 sela na Pešterskoj visoravni, a posebno je teško u selu Trijebinje gde su meštani prinuđeni da u ptala zalažu vatre kako stoka ne bi pocrkala od gladi. Najvrednija imovina na Pešteru danas je konj, jer konj jedini može kroz smetove i snegove.
 
„Zima je teška, zavejava nas sneg, ne možemo do štale da odemo. Ako se neko razboli ne možemo do Sjenice otići. Namirnice imamo, drva imamo, imamo i brašno. Živimo kako se mora“, kaže za FoNet starica Milorada Bošković.

Njen muž Radoje Bošković ima 74 godine i ne pamti ovakvu zimu.“Naiđu čistaci danas, a sutradan je opet neprohodno“, kaže Radoje dodajući da i stoka jedva podnosi niske temperature.

Rašo Džigal iz Trijebinja ima konja i tek u ovim smetovima zna pravu vrednost ove životinje. „Samo konj ide onamo gde ni bageri ne mogu da prođu. Ovo je katastrofa. Opština je poslala dva bagera, rade, ali isto kao da ne postoje, jer sneg stalno veje“, kaže Džigal. On ističe da je mladima lakše da se snađu u ovim smetovima, a stariji žitelji su na velikom iskušenju.

Januara 1986.godine u Sjenici je izmereno – 39,4 stepena što je bila najniža temperatura ikada zabeležena u bivšoj Jugoslaviji.