Prvi izvozni kontigent oružja iz „Zastave“ za Ameriku kreće u martu

PinterestFacebookTwitterShare

„Zastava oružje“ ove godine će američkom partneru isporučiti proizvode u vrednosti od 16,5 mil USD, a prvi ovogodišnji kontingent „Zastavinog“ lovačkog, sportskog i oružja za ličnu odbranu put Amerike, najverovatnije će, saznaje naš list, krenuti sledećeg meseca.
 
Do tada bi Američki biro za alkohol, duvan i vatreno oružje trebalo da odobri taj poslovni aranžman, odnosno da izda uvozni sertifikat kompaniji iz SAD koja uvozi „Zastavina“ oružja, nakon čega će nadležna ministarstva Vlade Srbije (odbrane, spoljnih i unutrašnjih poslova i ekonomije) da izdaju potrebne dozvole za izvoz proizvoda Zastave oružja.
 
Ovde se sa izvesnošću očekuje da će sve administrativne formalnosti uskoro biti regulisane, te da će „Zastava“ u martu kupcima u Americi isporučiti prvi kontingent vojne poluatomatske puške (čuvene papovke), prerađene u lovački karabin, kao i nove malokalibarske puške, projektovane za američko tržište i određeni broj pištolja.
 
„Zastava oružje“ će ove godine lovačke karabine, malokalibarske puške i pištolje u Americi da prodaje posredstvom tamošnje kompanije CENTRURY ARMS, sa kojom je kragujevačka fabrika i ranije sarađivala, i koja slovi za jednog od najvećih distributera oružja u SAD. Radi se o kompaniji koja uglavnom uvozi prerađeno oružje sa vojnih stokova, ali prodaje i novoproizvedene karabine, malokalibarske puške i pištolje.
 
„Zastava oružje“ je, krajem prošle godine, počela realizaciju ugovora o trogodišnjem izvozu tehnologije za proizvodnju pešadijskog naoružanja u Azerbejdžan, u vrednosti od 26 mil EUR.
 
Kragujevački oružari očekuju i da tokom godine počne izvoz vojnog naoružanja iz zaliha „Zastave oružja“ na Bliski istok, koje se procenjuju na oko 12 mil USD.