Milekić: ERS jedina u regionu uredno snabdeva potrošače strujom

PinterestFacebookTwitterShare

Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) jedina u regionu trenutno može da obezbedi dovoljne količine električne energije, ali je potrebna racionalna potrošnja kako ne bi došlo do restrikcija i isključenja pojedinih potrošača, rekla je direktor ERS-a Branislava Milekić.


“Nijedan megavat električne energije ne može da se nabavi u celom regionu i to je jedini razlog zašto apelujemo na sve potrošače da najracionalnije koriste takav dragocen resurs”, rekla je Milekićeva u Trebinju nakon sastanka sa ministrom industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Željkom Kovačevićem.
 
Ističući da je dnevna potrošnja povećana za 20 do 30 odsto, Milekićeva je pohvalila sve zaposlene u ERS-u koji nadljudskim naporima obezbeđuju dovoljne količine električne energije.
 
Ona je navela da se susreću sa velikim poteškoćama zbog elementarnih nepogoda i dugotrajanog i forsiranog rada termoelektrana, napominjući da su dotoci u hidroelektranama još nedovoljni.
 
“Kota u Bilećkom jezeru je ispod 356 metara i u takvim uslovima `Trebinje jedan` je vrlo neefikasno”, rekla je Milekićeva i dodala da se neefikasno troši voda, a sve u namjeri da se obezbijede dovoljne količine električne energije.
 
Odgovarajući na pitanje da li će u aktuelnim zimskim uslovima neuredne platiše biti isključene sa elektromreže, Milekićeva je rekla da je obaveza ERS-a da naplaćuje električnu energiju i da u slučaju potrebe preduzme i nepopularnu meru isključenja.