Nastavak trenda stabilnih cena hrane

PinterestFacebookTwitterShare

Ministar poljoprivrede i trgovine Dušan Petrović izjavio je danas da nema razloga za poskupljenje osnovnih životnih namirnica u Srbiji, ističući da očekuje da trend stabilnih cena bude nastavljen.


„Bez obzira što se na berzama kolebaju cene pšenice i kukuruza, nema nikakvog razloga za poskupljenje osnovnih životnih namirnica“, rekao je Petrović i napomenuo da je neophodno povećanje proizvodnje u poljoprivredi, što nije moguće bez ekspanzije izvoza.

On je naglasio da hrana u Srbiji nije skuplja nego u okruženju i da nema „odskakanja“ u njenim cenama.

„U poslednjih godinu dana cena hrane ne raste, a cene mnogih proizvoda su pale – litar jestivog ulja je koštao i do 145 dinara, a sada možete da ga kupite i po ceni od 117 i 118 dinara“, kazao je on u izjavi novinarima na Beogradskom sajmu.

Petrović je dodao da je cena kilograma šećera dostizala i 130 dinara, a sada na akcijama iznosi i po 83 dinara, te da je slična situacija i sa cenama svinjskog, goveđeg i pilećeg mesa.

On je naglasio da je učinjen vrlo veliki pomak, te da su stabilizovane cene osnovnih namirnica, napominjući da je krajem prošle godine doneta odluka i o ograničavanju trgovačkih marži na osnovne životne namirnice.