Vlada Hrvatske obećala podsticaje poljoprivrednicima

PinterestFacebookTwitterShare

Predsednik Vlade Hrvatske Zoran Milanović izjavio je da će poljoprivrednicima biti isplaćena sredstva za podsticaje za prošlu godinu jer je to zakonska obaveza, kao i da će se o budućim podsticajima razgovarati.
 
Milanović je istakao da Hrvatska izdvaja značajna sredstva za  podsticaje, ali da se to slabo kontroliše zbog čega se proizvodi sve manje hrane. On je dodao da ne vidi razlog za nezadovoljstvo poljoprivrednika, pa da će za razgovore sa njima biti zadužen resorni ministar.
 
Hrvatski ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina rekao je da su protesti poljoprivrednika bespredmetni, jer će se o budžetu raspravljati u ponedeljak, te da su njihovi zahtevi u vezi sa rokom isplate nerealni, javili su hrvatski mediji. On je istakao da bi se hteo sastati s poljoprivrednicima, ali da oni nisu tražili sastanak u Ministarstvu.
 
Poljoprivrednici koji su od 12.00 časova protestovali zbog neisplaćenih podsticaja i najave smanjenja budžetskih sredstva za poljoprivredu, oko 14.00 časova počeli su napuštati protestne punktove uz napomenu da od svojih zahteva ne odustaju. Glavni zahtev poljoprivrednika jeste isplata podsticaja do 29. februara.
 
Predsednik Udruženja “Brazda” Matija Brlošić rekao je će izglasavanje budžeta pokazati odnos hrvatskih poslanika  prema problemu sela i hrvatskog agrara.