Bugarska obustavlja izvoz električne energije

PinterestFacebookTwitterShare

Bugarska će obustaviti izvoz električne energije zbog nemogućnosti da garantuje pokrivanje domaće potrošnje usled oštre zime u toj zemlji, saopštilo je danas Ministarstvo ekonomije i energetike u Sofiji.


„Zbog uporno niskih temperatura na području zemlje obustavljamo izvoz električne energije od sutra od 1 sat ujutro“ (ponoć po našem vremenu)“, navodi se u saopštenju.
 
„Ta odluka je neophodna zbog manjka na domaćem tržištu električne energije od oko 400 megavata na sat“, saopštilo je Ministarstvo, prenela je agencija AFP.
 
Bugarska izvozi u proseku 1.000 megavata na sat u susedne zemlje: Grčku, Srbiju, Makedoniju i Tursku. Svi rezervni kapaciteti za proizvodnju struje u Bugarskoj su angažovani za pokrivanje domaće tražnje, budući da su temperature u nekim mestima na severozapadu zemlje jutros pale na čak minus 28,6 stepeni Celzijusa.
 
„Izvoz električne energije će ponovo biti pokrenut kad budemo mogli da obezbedimo sigurno i neometano snabdevanje domaćeg tržišta“, saopštilo je bugarsko Ministarstvo.