Poljoprivrednicima Loznice potrebne 102 tone đubriva

PinterestFacebookTwitterShare

Poljoprivrednici sa teritorije grada Loznice i tri susedne opštine Krupanj, Ljubovija i Mali Zvornik, podneli su zahteve, na osnovu republičke uredbe, nadležnima da razmene žito za više od 100 tona mineralnog đubriva.

Direktor Filijale Uprave za trezor u Loznici Dragan Marković rekao je danas za Tanjug da su posredstvom te instutucije, nadležne za četiri lokalne zajednice Podrinja, poljoprivrednici uputili Ministarstvu poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede 189 zahteva za razmenu. On je naveo da ukupna količina mineralnog đubriva, koju su, u zamenu za lanjski rod pšenice i kukuruza, kao i ovogodišnjeg roda pšenice, registrovani poljoprivredni proizvođači zatražili od nadležnog Ministarstva, iznosi 102.000 kilograma.

Prema njegovim rečima, te zahteve je, obilazeći 10.982 poljoprivrednih gazdinstava, koliko ih je registrovano u tom delu Podrinja, prikupljalo 40 savetodavaca, angažovanih posredstvom Poljoprivredne savetodavne i stručne službe u Loznici.

Ministarstvo poljoprivrede će, prema Uredbi koju je donelo 26. januara, razmenjivati 100 kilograma đubriva za 135 kilograma prošlogodišnjeg žita, odnosno 140 kilograma pšenice iz ove godine, a prikupljanje zahteva trajalo je sedam dana i završeno je u ponedeljak.