Mrazevi bi mogli ubiti vinograde

PinterestFacebookTwitterShare

Osim što su ledeni dani prekinuli radove, odnosno orezivanje loze na oko 100 hektara vinograda na obroncima Fruške gore, najavljeni nastavak niskih temperatura zabrinuo je ovdašnje voćare, ali posebno vinogradare. Kažu da su do sada voćnjaci i vinogradi izdržali hladnoću i da nema izmrzavanja, ali ukoliko bi se temperatura tri-četiri dana spustila, ne daj bože, na minus 17 do 20 stepeni, posledice bi bile katastrofalne.

Voćnjaci će, kažu ovdašnji stručnjaci, izdržati hladnoću jer nije bilo toplog vremena koje bi pokrenulo pupove pa su oni sada u zimskoj fazi mirovanja. Ali, vinogradima preti opasnost, posebno onim sortama čija je loza deblja. Ohrabruje to što prošle godine u vinogradima nije bilo bolesti i što je lepa jesen dozvolila lozi da sazri. Međutim, zima sa sibirskim temperaturama uz ledenu kišu najveći je neprijatelj vinove loze.            

– Nadamo se da se najgore neće desiti, ali se moramo setiti da je bilo godina kada je bilo izmrzavanja, a štete su bile ogromne – kaže poznati voćar, vinogradar i vinar Kosta Stakić. – Pre dve godine imao sam veliku štetu jer sam vinograd star četiri godine morao zbog izmrzavanja da orežem „u glavu„, kako mi kažemo, odnosno do panja. A to vam je isto kao da ste ponovo posadili vinograd i da dve godine čekate rod, a u njega morate da ulažete isto kao i kada je rodna godina. Nadamo se da do toga ove zime neće doći i da ćemo biti zaštićeni od našeg zaštitinika sv. Trifuna, čiji će dan 14. februar, po tradiciji, ove godine obeležiti Udruženje voćara, vinogradara i vinara „Neštin“. Normalno, uz brojne goste.