Nastavak pregovora MMF i Grčke

PinterestFacebookTwitterShare

Međunarodni monetarni fond (MMF) i zvanična Atina nastavili su pregovore o konačnim detaljima novog paketa pomoći za Grčku, pošto su politički lideri te zemlje postigli dogovor o potrebnim merama štednje, izjavio je portparol MMF Geri Rajs.
 


 
„Važan početni korak bio je da se postigne dogovor između grčkih koalicionih lidera, a sledeći je nastavak pregovora zasnovan na tome“, rekao je portparol Rajs u četvrtak na konferenciji za novinare u Vašingtonu.
 
„Sada iščekujemo sastanak Evrogrupe i njegov ishod“, dodao je Rajs, a prenela novinska agencija Rojters.
 
Premijer Grčke Lukas Papadimos obavestio je direktorku MMF Kristin Lagard o dogovoru političkih lidera, naveo je Rajs.
 
Portparol je dodao kako u MMF veruju da je dogovor Grčke i tzv. „trojke“ (predstavnika MMF, Evropske unije i Evropske centralne banke) neophodan da bi Grčka mogla da ostvari održiv privredni rast, smanji javni dug i svoju ekonomiju učini konkurentnijom. Portparol MMF je ukazao da veoma važan deo dogovora čini reforma grčkog tržišta rada.
 
„Postoji neslaganje oko određenih elemenata reformi, i u toku su rasprave o tome, ali svi smo se složili da je reforma tržišta rada neophodna i da plate moraju da budu usklađene sa produktivnošću“, poručio je Rajs.
 
Pozitivno raspoloženje na međunarodnim tržištima valuta
 
Evro je juče, nakon vesti iz Atine,  na međunarodnim tržištima valuta dosegnuo najviši nivo u dva meseca prema dolaru od 1,3312 dolara, da bi se potom stabilizovao na 1,3295 dolara.
 
Dolar je također ojačao prema japanskoj valuti, i to 0,3 posto, te se njime trgovalo po 77,34 jena.
 
Vijest o dogovoru grčkih političkih čelnika o novim merama štednje, trebala bi ukloniti prepreke za dobijanje drugog paketa pomoći, vrednog 130 milijardi evra.
 
ECB je juče bio u fokusu tržišta, zadržavši kamatne stope na jedan posto u skladu s očekivanjima, ali je njegov čelnik Dragi upozorio da su ekonomske prognoze neizvesne. To je znak da bi se smanjenje kamatnih stopa moglo naći na bančinom dnevnom redu. „S obzirom na teškoće evrozone, tržišta smatraju izglednim novo smanjenje kamatnih stopa“, kazao je Stiven Batler, čelnik trgovine valutama u Scotia Capitalu u Torontu. „Ali, grčki bi dogovor mogao omogućiti sasvim dovoljno pozitivnog raspoloženja“.
 
Od ostalih dobitnika izdvaja se i britanska funta nakon što je britanska centralna banka Bank of England očekivano najavila ubrizgavanje daljnjih 50 milijardi funta u britansku ekonomiju. Funta je tako ojačala za 0,3 posto, na 1,5860 dolara.
 
Trgovci kažu da je evro uprkos dobitcima i dalje ranjiv, budući da će ga pritiskati neizvesnosti u vezi ekonomije evrozone i zdravlja ostalih prezaduženih zemalja. Neki ističu da je nova runda jeftinih trogodišnjih zajmova, koje se ECB krajem mjeseca sprema ponuditi bankama evrozone, podsetnik da je bankarski sistem u toj regiji još uvek jako krhak.