Srbija 2015. na čelu OEBS-a

PinterestFacebookTwitterShare

Srbija će 2015. godine predsedavati OEBS-om, odlučeno je u podne u Beču. Srbija će tom organizacijom predsedavati po prvi put u istoriji. Ujedno je i prva zemlja bivše Jugoslavije koja će biti na čelu OEBS-a.
 

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić koji boravi u Beču, izjavio je ranije da je Srbija spremna da preuzme veliku odgovornost i čast predsedavanja OEBS. Prema njegovim rečima, predsedavanje bi bilo vrhunac diplomatskog priznanja jednoj zemlji.
 
„Posebno zemlji kao što je Srbija, imajući u vidu koliko je veliki prostor OEBS i koje su zemlje članice te organizacije“, rekao je Jeremić.
 
Kako je Tanjugu rekao portparol OEBS Frane Maroević, odluka o predsedavanju Srbije potvrđena je pošto nijedna zemlja članica nije uložila žalbu na srpsku kandidaturu do danas u podne kada je za to istekao rok.
 
„Mogu da potvrdim da će 2014. i 2015. predsedavati Švajcarska i Srbija. Ovo je prvi put da su dve zemlje odlučile da se kandiduju zajednički za predsedavanje. Nama to pruža mogućnost da na duži vremenski period planiramo rad OEBS“, rekao je Maroević.
 
Prema njegovim rečima, Irska koja predsedava trenutno OEBS namerava odmah da započne konsultacije sa Švajcarskom i Srbijom oko njihovog predsedavanja organizacijom.
 
Srbija će se naći na čelu ove organizacije prvi put u njenoj istoriji, a pozitivna odluka neće biti samo prvenac za Srbiju, već će to biti i prvi put da jedna zemlja regiona bivše Jugoslavije bude na čelu OEBS.
 
Danas je takođe odlučeno da 2014. na čelu OEBS bude Švajcarska, koja je zajednički sa Srbijom podnela kandidaturu na ministarskom sastanku organizacije u Vilnjusu 7.decembra.
 
Sukcesivno predsedavanje je novi model za OEBS, a Švajcarska i Srbija su su izrazile spremnost da sačine zajednički dvogodišnji plan rada.
 
Dve zemlje su formulisale načela saradnje u dokumentu nazvanom „Principi saradnje“.
 
Urednik naučnog časopisa „Izazovi evropskih integracija“ Nikola Jovanović ocenio je da predsedavanje OEBS znači veliko priznanje za državu, a posebno njenu diplomatiju.
 
„Činjenica da je Srbija dobila mogućnost da u paketu sa Švajcarskom predsedava OEBS-om govori da naša zemlja ima značajan ugled i poverenje većine država sveta“, rekao je Jovanović precizirajući da dobijanje kandidature znači da je svih 56 država koje su članice OEBS-a podržavaju Srbiju, što pre godinu dana nije bio slučaj.
 
„To govori da je u poslednjih godinu dana načinjen ogroman napredak. Ovo je definitivan signal da je Srbija akter na međunarodnoj sceni kome se veruje i kome se mogu proslediti najosetljiviji i najteži zadaci vezani za međunarodnu politiku“, ocenio je Jovanović i dodao da je to, ujedno, i dobar signal i za ostale kandidature koje očekuju Srbiju u neposrednoj budućnosti.
 
Prema saznanjima Bete, Srbija će predsedavati OEBS-om jer je o tome postignut konsenzus u organizaciji, pošto nijedna od članica OEBS-a nije se usprotivila toj odluci.