Privreda neće izdržati dalji pad dinara

PinterestFacebookTwitterShare

Građani i privreda zbog drastičnog pada dinara od početka godine trenutno su dužni bankama čak 79 milijardi dinara više nego poslednjeg dana prošle godine. Privrednici i ekonomisti upozoravaju da je to neizdrživo i da NBS mora što pre da reaguje i spreči dalje urušavanje domaće valute.
 
Danas je dostigao novu najnižu vrednost sa srednjim kursom od 109.1794 dinara za jedan evro. Nacionalna valuta je od početka godine izgubla oko šest odsto vrednosti.Tačno toliko je u domaćoj valuti porasla i zaduženost preduzeća i građana koji su uzimali zajmove u evrima, a takvih je najviše.
 
Računica je jednostavna: dug privrede na kraju prošle godine, prema zvaničnim podacima, iznosio je 1.352 milijarde dinara, što je po tadašnjem kursu od 104,6 dinara za evro bilo oko 12,9 milijardi evra. Kako je od tada domaća valuta oslabila na 109,2 dinara za evro, dug privrede porastao je na 1.413 milijardi dinara, odnosno za 61 milijardu.
 
S druge strane, građani su poslednjeg dana decembra na ime indeksiranih kredita bankama dugovali oko 382,34 milijarde dinara ili 3,7 milijardi evra. Sada je taj dug veći za 17,7 milijardi dinara i prestigao je 400 milijardi dinara.
 
Čak 90 odsto srpske privrede neće preživeti ako kurs evra ode na 115 dinara. Bez stabilnog kursa privreda ne može da ima pomak u razvijanju proizvodnje i zapošljavanju radnika. Ako nema kredita i ako oni nisu dostupni, Srbija je osuđena na ekonomsku izolaciju“, naglašava Toplica Spasojević, vlasnik ITM grupe. on takođe dodaje da svi u državi moraju da radde na oživljavanju privredne proizvodnje, te stoga i NBS mora da reaguje i spreči dalji pad dinara. „Ako puste kurs, imaćemo psihološku reakciju tržišta koja će dodatno gurati dinar naniže“, kaže Spasojević.
 
Ekonomista Mlađen Kovačević kaže da dinar ne može biti jak, jer je naša privreda slaba, imamo visok spoljni dug, slab izvoz i hroničan nedostatak stranih, ali i domaćih investicija.
 
On ističe da će NBS morati da reaguje na međubankarskom tržištu kako bi sprečila naglo slabljenje dinara. „Ubeđen sam da će centralna banka u narednom periodu prodati značajniju sumu deviza da smiri ovako velike oscilacije kursa. Moguće je da NBS dnevno proda i po 30 miliona evra“, navodi.