Led na Dunavu: Da li će se ponoviti katastrofa iz 1956.?

PinterestFacebookTwitterShare

Ovog jutra trebalo bi da počne akcija uklanjanja leda na Ibru, dok je Dunav pokriven ledom do 70 posto.
 
I narednih dana se očekuje njegovo dalje zaleđivanje, što bi izazvalo slab protok, povećalo opasnost od porasta vodostaja i poplava uzvodno od ledenog čepa. U smederevskoj Lučkoj kapetaniji kažu da vodostaj Dunava, nizvodno od Bezdana počinje da opada oko 20 centimetara dnevno, što povećava opasnost od stvaranja leda. Kod Grocke su se napravili ledeni čepovi, pa se strahuje da ledolomci ne mogu mnogo da pomognu, jer se led brzo stvara.
 
Prema Hidrološkoj najavi, narednih dana na Dunavu formiraće se delimični i potpuni ledostaj, a na banatskim vodotocima i na Tisi zadržaće se postojeći ledostaj sa povećanjem debljine leda.  Velikoj Moravi sa pritokama očekuje se delimični i potpuni ledostaj, a na Savi se očekuje povećanje gustine ledohoda sa pojavom delimičnog do potpunog ledostaja.
 
Na rekama u Srbiji zbog leda poremećen je prirodni režim tečenja vode u rečnim koritima. Led na rekama, zadržaće se do kraja februara.
 
Mađari lome led na Dunavu. Ponovo 1956.?
 
Led na Dunavu problem je i u regionu. Jutarnji list izveštava da će u subotu, a najkasnije u nedelju u Dunav će iz Mađarske uploviti četiri tamošnja velika čelična ledolomca, koji će u sledeće dve nedelje razbijati led na potezu do Vukovara. To je rezultat  dogovora iz Sombora gde su se sastali predstavnici Hrvatske, Mađarske i Srbije kako bi dogovorili zajedničku strategiju odbrane od leda na Dunavu.
 
Isti list podseća na ledenu poplavu iz 1956. koja je u Mađarskoj izazvala katastrofu s brojnim žrtvama na svojoj su koži najjače osetili stanovnici salaša u Kenđiji koji je danas u granicama Srbije. Tada je tamo živelo oko hiljadu ljudi koji su ostali bez ičega.
 
„Dunav je na granici Mađarske i Jugoslavije bio zaleđen do dna. Led je bio debljine 4-5 metara i nisu ga mogli razbiti čak ni bombarderi JNA koji su ga danima zasipali bombama. Mađari su pustili vodu u stari Dunavac kod Baje, pa je probijen nasip i ledena je voda poplavila Kenđiju. Tada sam imao devet godina, ali sećam se da su naši iz Batine išli spašavati ljude iz Kenđije, koji su su se penjali na čardake i kamare slame ne bi li sačuvali živu glavu. Tada je tamo sve razoreno i većina se nikada nije vratila u Kenđiju – ispričao je za Jutarnji list  Đuro Molnar iz Batine.