Holandski “Fertilizer4you” otvara fabriku biodizela u Nišu

PinterestFacebookTwitterShare

Holandska kompanija “Fertilizer4you”, koja se bavi proizvodnjom biodizela i prirodnih đubriva, planira otvaranje velike fabrike u Donjem Međurovu. Svi potrebni projekti su već izrađeni, pripremljeni su ugovori i očekuje se da u narednih mesec-dva otpočnu pripreme za izgradnju.
 
Fabrika će se zvati “BioWorld”, a vrednost investicije iznosi preko 20 miliona evra. Istoimena fabrika već je otvorena prošle godine na severu Holandije, a nedavno je otkupila i jednu fabriku za proizvodnju đubriva u toj zemlji.
 
– “Bio World” u Nišu bi, na zemljištu veličine 20 hektara, obuhvatao gas postrojenja sa skladištima za 100.000 tona kukuruza i soje, mlin i linije za pakovanje, fabriku za proizvodnju organskog đubriva, hladnjače, linije za pakovanje konzervirane hrane, hotel i restoran – rečeno je Južnim vestima u kompaniji “Fertilizer4you”.
 
Milan Ranđelović, šef Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj, ipak je dosta uzdržan po ovoj temi. “Da, sa njima se pregovara, ali i dalje ništa konkretno nije dogovreno. U suštini mi i dalje očekujemo njihovu konačnu odluku”, kaže Ranđelović.
 
Da su Holanđani ozbiljni u nameri pokazuju i komentari na zvaničnom Twitter nalogu gde su još 25. oktobra napisali su “Mi smo u Nišu, promovišemo Bioworld”. Kako prenose Južne vesti nedelju dana kasnije bili su još konkretniji: ”Konačno vikend. Bili smo veoma zauzeti cele nedelje, ali je vredelo. Sada čekamo neke odgovore iz Srbije” – objavljeno je 4. novembra.
 
Gradonačelnik Niša Miloš Simonović sredinom novembra prošle godine izjavio je gostujući na TV da se pregovara sa Holanđanima, ali nije naveo ime kompanije. Na Twitter nalogu kompanije “Fertilizer4you” “Južne vesti” su pronašle i jedan zanimljiv komentar, koji se odnosi upravo na komentar gradonačelnika Niša.
 
– Prošle nedelje gradonačelnik Niša (Srbija), govorio je o Bioworld projektu u gostovanju na TV. Nažalost, nije pomenuo ime naše kompanije – objavljeno je 16. novembra.