NIS se Rusima isplati za dve godine

PinterestFacebookTwitterShare

Naftna industrija Srbije je u 2011. ostvarila, prema nerevidiranim podacima, neto dobit od 40,6 milijardi dinara, kaže generalni direktor Kiril Kravčenko.
 
Dobit NIS-a pre kamata, poreza i amortizacije (EBITD-a) lane je iznosila 52,4 milijardi dinara, što je za 62 odsto više nego 2010. godine, rekao je Kravčenko. Podsetimo, ruski Gaspromnjeft kupio je većinski udeo od 51 odsto u NIS-u za 400 miliona evra, što znači dva godišnja profita kompanije.
 
NIS je u prošloj godini investirao 34,4 milijarde dinara, što je za 75 odsto više nego 2010. godine, naveo je Kravčenko i najavio da će ta kompanija u 2012. uložiti oko 50 milijardi dinara. 

U prošloj godini NIS je proizveo oko 1,5 milion tona nafte i gasa što je za 24 odsto više od 2010.godine, dok je prerada bila smanjena za oko 17 odsto, zbog modernizacije rafinerijskog kompleksa u Pančevu (MHC/DHT) i iznosila je 2,4 miliona tona, kazao je Kravčenko. On je izjavio je da će krajem trećeg ili početkom četvrtog kvartala ove godine biti završena rekonstrukcija Rafinerije nafte Pančevo i da će to postrojenje već u oktobru ili novembru proizvoditi derivate evropskog kvaliteta. 

Na konferenciji je najavljen nastavak širenja NIS-a u regionu u ovoj godini i kupovina 80 do 100 benzinskih stanica u Rumuniji i Bugarskoj i oko 20 benzinskih stanica u Republici Srpskoj.