Danska pomoć za voćarstvo Srbije od 5,35 miliona evra

PinterestFacebookTwitterShare

Predstavnici Srbije i Danske potpisali su u Beogradu sporazum o realizaciji dvogodišnjeg programa pomoći privatnom sektoru za razvoj proizvodnje jagodičastog i bobičastog voća u južnoj Srbiji, za šta će Danska izdvojiti 5,35 miliona evra.

 
„Sporazum će otvoriti značajan prostor za unapređenje proizvodnje voća na jugu Srbije i omogućiti da formiramo budžet za te namene od oko devet miliona evra u ovoj i narednoj godini“, kazao je na konferenciji za novinare ministar poljoprivrede Srbije Dušan Petrović.
 
On je objasnio i da se Srbija obavezala da u tom periodu obezbedi 3,3 miliona evra, dok lokalne samouprave u Pčinjskom, Jablaničkom, Topličkom, Niškom i Pirotskom okruga, koji su uključeni u program, imaju obavezu da ulože ukupno 300.000 evra.
 
Petrović je kazao da je pomoć namenjena za podizanje zasada šljive, višnje, maline, borovnice, jagode i kupine, a proizvođači će dobiti deo besplatnih sredstava za podizanje zasada, nabavljanje opreme za navodnjavanje ili obezbeđivanja hladnjača.
 
„Poljoprivrednici će dobiti mogućnost i da se osposobe da učestvuju na tržištu, jer je predviđena obuka koja će im pokazati i kako da ispitaju tržište, naprave brend i prodaju robu“, kazao je on.

 
Prema njegovim rečima, vrlo brzo će biti raspisana dva konkursa, na kojima će zainteresovani poljoprivrednici moći da se prijave za podizanje zasada, kao i za nabavku opreme.
 
Petrović je dodao da će o detaljima konkursa poljoprivrednici biti obavešteni preko poljoprivrednih stručnih službi. Ministar poljoprivrede je najavio i da će ove godine proizvođači malina, koji su ranijih godina često protestovali zbog niske otkupne cene, imati na raspolaganju veće smeštajne kapacitete za svoju robu u hladnjačama.
 
„Skladištenje malina će se i ove godine subvencionisati“, kazao je Petrović navodeći da bi i prošle godine situacija za proizvođače bila bolja da su koristili javna skladišta, čiji su kapaciteti bili iskorišćeni samo u pet procenata.
 
On je rekao da se traži način da se malinarima omogući nabavka jeftinijih sirovina i pomogne organizovana proizvodnja, ali da se ništa neće raditi bez konsultacija sa udruženjima proizvođača.
 
Ambasadorka Danske u Srbiji Mete Kjuel Nilsen je kazala da je cilj programa da proizvođači jagodičastog i bobičastog voća sa juga Srbije budu konkurentniji i koriste modernije metode proizvodnje. Kjuel Nilsen je navela da je Srbija važan proizvođač tog voća i izrazila nadu da će nakon početka primene programa pomoći doći do povećanja broja zaposlenih i većeg izvoza.
 
Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, u Srbiji je 2011. proizvedeno 1,3 miliona tona voća, od čega je 12 odsto, odnosno, 160.307 tona bilo jagodičasto voće. U ukupnom izvozu voća, koji je prošle godine iznosio 444,1 milion dolara, jagodičasto voće je učestvovalo sa 51 procentom. Izvezeno ga je u vrednosti od 227,5 miliona dolara.