Struja iz tranzita za potrebe Srbije

PinterestFacebookTwitterShare

Radi sprečavanja redukcija i isključenja električne energije građanima, Vlada Srbije naložila je Javnom preduzeću „Elektromreža Srbije“ da sve neto prekogranične prenosne kapacitete u smeru ka Srbiji od ponoći do 29. februara ove godine stavi na raspolaganje Javnom preduzeću „Elektroprivreda Srbije“.

Ovom merom se suspenduje tržište prekograničnih kapaciteta i omogućava da se električna energija iz tranzita usmeri za potrebe Srbije, navedeno je u saopštenju.

Vlada je predložila ovu meru, jer su ekstremno niske temperature i obilne padavine uzrokovale nedostatak električne energije, a do sada preduzetim merama iscrpljene su mogućnosti za povećanje proizvodnje i nabavku električne energije na tržištu Srbije.

U cilju zaštite energetskog sektora države Vlada Srbije donela je sinoć i odluku da petak, 17. februar bude neradan dan, a preporučila je da 13. i 14. februara rade samo firme koje moraju.

Vlada Srbije preporučila je da državni organi i institucije, ustanove, lokalna samouprava i privredni subjekti u ponedeljak, 13. i utorak 14. februara minimiziraju proces rada ili, ukoliko postoji mogućnost, u potpunosti obustave rad, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

Zbog Dana državnosti, 15. i 16. februar su, inače, neradni dani.