Prekinuto snabdevanje TE „Nikola Tesla“ ugljem

PinterestFacebookTwitterShare

Elektroprivreda Srbije saopštila je danas da su, zbog zaleđene skretnice, jutros u 07,00 sati na prilazu termoelektrani „Nikola Tesla A“ u Obrenovcu, izleteli sa šina lokomotiva i jedan vagon sa ugljem koji se transportuje iz Rudarskog basena „Kolubara“ i ističe da u ovoj nezgodi niko nije stradao.

 
Zbog ove situacije u prekidu je prevoz uglja do naše najveće termoelektrane, snage 1.650 megavata, koja daje četvrtinu električne energije proizvedene u Srbiji, navodi se u saopštenju.
 
Iz Rudarskog basena „Kolubara“ ka mestu nesreće odmah je upućena specijalna dizalica nosivosti 100 tona. Očekuje se da će u narednih 24 sata biti osposobljen prevoz uglja do TE „Nikola Tesla A“, uprkos krajnje otežanim uslovima pristupa mestu nezgode zbog stanja prilaznih puteva i snežne mećave. U ovoj nezgodi niko nije stradao.
 
Procenjuje se da su postojeće zalihe uglja na deponiji naše najveće termoelektrane, uz dodatno korišćenje mazuta, dovoljne da pokriju potrebe za proizvodnjom električne energije do stabilizovanja dovoza uglja. Snabdevanje kolubarskim ugljem termoelektrane Nikola Tesla B je stabilizovano i odvija se bez zastoja, ištiće se u saopštenju.