Akcije Telekoma između 45 i 75 evra?

PinterestFacebookTwitterShare

Još nije poznata tačna vrednost akcija „Telekoma Srbija“ koje će biti podeljene građanima u narednom periodu. Izvesno je jedino da će vrednost „po glavi“ svakako biti veća od sume koju su građani do sada dobili na ime vlasništva u nekoj drugoj kompaniji.
 
Za NIS je to bilo ukupno 2.500 dinara po osobi, za Aerodrom „Nikola Tesla“ po jedna akcija od 600 dinara. Za „Telekom“ je buduća vrednost akcije još u domenu javne spekulacije i kreće se od 45 do 75 evra, što zavisi od procene kapitala, pišu „Novosti”.
 
Da bi se odredila vrednost pojedinačne akcije, prvo skupština akcionara „Telekoma Srbija“ treba da usvoji odluku o visini osnovnog kapitala.
 
– Sledi registracija kapitala u Centralnom registru hartija od vrednosti i Agenciji za privredne registre, zatim usklađivanje kompanijskih akata sa novim zakonom o privrednim društvima i određivanje nominalne vrednosti akcija. Ovu odluku donose akcionari društva – rečeno je „Novostima“ u „Telekomu Srbija“ uz potvrdu da je očekivani rok za završetak ovih aktivnosti kraj marta.
 
Inače, pravo na besplatne akcije, osim 4,82 miliona građana, imaju i sadašnji i bivši zaposleni „Telekoma“. Građanima sleduje 15 odsto akcija, a radnicima 6,52 odsto.
 
Osim same berze, koja je gladna dobrih vrednosnih papira, akcijama srpskog teleoperatora raduju se i investitori, pošto je reč o visokoprofitabilnoj kompaniji, čija bi tržišna vrednost trebalo sve više da raste. A samim tim da se ubuduće uvećava i cena njenih akcija.
 
Građanima će, svakako, svaki dodatni dinar u doba krize dobro doći, a sudeći po dosadašnjem trgovanju akcijama NIS i Aerodroma, većina od 4,82 miliona budućih malih akcionara „Telekoma“ pohrliće da unovči svoje vlasništvo. Jer, više od polovine njih dalo je naloge za prodaju pet akcija NIS i jedne jedine akcije beogradskog Aerodroma. Inače, njima se i dalje intenzivno trguje na Beogradskoj berzi, a sa svakom dobrom informacijom o uspešnom poslovanju cena akcija se povećava. Akcijama NIS je tokom 2011. ostvaren i najveći promet na Beogradskoj berzi. Aerodrom je na trećem mestu po veličini prometa.