EPS: Nema restrikcija. Apeli dali rezultate

PinterestFacebookTwitterShare

Građani ne treba da se plaše kolapsa u sistemu EPS-a, a ni restrikcija iako mediji govore o tome, izjavio je šef EPS-ovog Kriznog staba Zoran Manasijević.
 
“Nemamo namere da uvodimo restrikcije, osim ako ne bude neka velika havarija, a nadam se da je kulminacija problema završena juče iskliznućem lokomotive iz šina (u Termoelektrani Nikola Tesla)”, rekao je Manasijević i dodao da se snabdevanje ugljem te TE normalizuje, nakon što je problem rešen noćas, oko dva sata.
 
Građani ne treba suviše da se brinu, restrikcije su u medijima suviše potencirane, planovi postoje, ali mi kao javno preduzeće moramo da budemo spremni i na takvu mogućnost, izjavio je on.  EPS radi punim kapacitetom bez obzira na loše vremenske uslove i tešku opštu elektroenergetsku situaciju u zemlji, kazao je on i dodao da zbog toga preduzeću ne preti kolaps.  Mašine rade punim kapacitetima, ali one imaju svoju tehničku zaštitu pa ih ljudskom odlukom ne možemo preopteretiti, rekao je Manasijević.
 
Na težinu elektroenergetske situacije u zemlji, kako je naveo, utiču i smanjene proizvodne mogućnosti u hidroelektranama, koje od aprila ne mogu da rade punim kapacitetom zbog niskih vodotokova. Prema Manasijevićevim rečima i rezerve uglja u deponijama se smanjuju jer je otežano njegovo dovoženje u Obrenovac.
 
Pomoćnik generalnog direktora EPS-a je rekao da su mere vlade, poput isključenja velikih potrošača dale rezultatate. Prema njegovim rečima, isključenja velikih potrošača se rade u dogovoru sa vlasnicima, uz razumevanje ako treba da završe neki proizvodni proces.
 
“Elektroprivreda Srbije” saopštila je da se smanjuje potrošnja električne energije u domaćinstvima Srbije. Apeli za štednju struje, koji su građanima upućivavi poslednjih dana počeli su da donose rezultate, navedeno je u saopštenju. Dodaje se da, otkad su isključeni industrijski kupci koji nisu od vitalnog značaja, potrošnja električne energije počela je da opada. Poslednje mere koje je preduzela Vlada Srbije urodile su plodom, tako da se dnevna potrošnja struje smanjila za sedam miliona kilovat-sati, navedeno je u saopštenju.