Svetski kongres vinskih vitezova

PinterestFacebookTwitterShare

Svetski kongres udruženja vinskih vitezova održaće se ove godine u Novom Sadu i na njemu je do sada učešche prijavilo više od stotinu učesnika iz celog sveta.
 
Očekuje se da će najviše učesnika biti iz regiona bivše Jugoslavije, Mađarske i SAD. Gostima iz celog sveta biće predstavljena vinska kultura Vojvodine i Srbije. Organizator Kongresa je Udruženje Evropski vinski vitezovi Sveti Georgije iz Novog Sada, najmasovnije udruženje ovog tipa u našoj zemlji, koje broji više od 350 članova. 

Petodnevnim programom je predviđeno da se predstavnicima viteških udruženja iz svih krajeva sveta uz gostoprimstvo ponudi i prilika da obiđu Srbiju. Vitezovi će biti gosti Novog Sada i Beograda, gradova koji s pravom nose epitet bisera najlepše evropske reke, Dunava. Predviđen je obilazak Sremskih Karlovaca, Petrovaradinske tvrđave, Palićkog jezera, Vinarije DiBonis člana viteškog reda Lasla Bonija i Vinski dvor Lasla Huperta, učešće na Festivalu vina u Subotici, kao i jedinstvenog ambijenta Vile Majur na Kelebiji. 

U novosadskoj Rimokatoličkoj crkvi imena Marijina, biće održana centralna viteška svečanost. 

Za one koji posle oficijelnog petodnevnog programa Kongresa budu želeli da ostanu duže u Srbiji i da se bolje upoznaju sa našom kulturom, tradicijom, vinarstvom i vinogradarstvom, predviđen je jednodnevni izlet u Topolu, iz koje potiče kraljevska porodica Karađorđević, a koje je poznato i po dobrim vinima. 

U programu je i obilazak Kraljevog podruma, izgrađenog 1931. godine, svojevremeno najmodernijeg podruma na Balkanu, kao i etno selu Brestovi i vizija iznad Aranđelovca.