Stočarski proizvodi propuštena izvozna šansa

PinterestFacebookTwitterShare

Vrednost suficita u spoljnotgovinskoj razmeni poljoprivredno-prehrambenih proizvoda Srbije sa svetom u 2011. iznosi 1,3 milijarde dolara. To je devet odsto više nego godinu pre, izjavio je savetnik predsednika Privredne komore Srbije (PKS) za poljoprivredu Vojislav Stanković.
 
Vrednost izvoza hrane iz Srbije lane je bila 2,7 milijarde dolara, rast od 20 odsto u odnosu na 2010, a učesće izvoza agrara u ukupnom robnom izvozu iznosilo je 23 odsto, dodao je on. Vrednost uvoza bila je 1,4 milijarde dolara i beleži nešto dinamičniji rast od 33 odsto, a njegovo učesće u ukupnom robnom uvozu Srbije iznosi pet odsto, dok je stopa pokrivenosti uvoza izvozom 195 odsto. 

Najzastupljeniji sektori u izvozu su žita i prerađevine u vrednosti od 733 miliona dolara, a da je u izvozu dominirao kukuruz sa plasmanom od 1,6 miliona tona u vrednosti od 423 miliona dolara na stranim tržištima. Slede šećer (156 miliona dolara), malina rolend (102 miliona dolara), merkatilna pšenica (82 miliona dolara), jestivo ulje (82 miliona dolara) i jabuke (62 miliona dolara). 

Stanković je međutim napomenuo da Srbija “ima izuzetno veliku propuštenu šansu sa stočarskim proizvodima”. “Izuzetno smo malo smo izvezli tradicionalno naš proizvod ‘bebi bif’- svega 1.600 tona, od čega 740 tona na tržište Evropske unije”, precizirao je on, uz napomenu da na raspolaganju stoji izvozna kvota u EU od 7.800 tona. Na uvoznoj strani, svakako dominiraju nekonkuretni proizvodi, koji se ne gaje u Srbiji – kafa, čaj, kakao i začini sa oko 210 miliona tona uvezenih količina, te voće i povrće, čija je vrednost uvoza bila 301 milion dolara. 

Stanković je kazao da su osnovna tržišta za izvoz hrane iz Srbije EU gde se plasira 48 odsto izvoza. Slede tržište CEFTA sa 46 odsto, a na Rusku Federaciju, odnosno zemlje sa kojima Srbija ima sporazum o liberalizaciji trgovinske razmene otpada šest odsto. 

Srbija je i jedina zemlja u tranziciji koja ima suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni sa EU, što je višegodišnja tradicija.