Lane iz prometa povučeno više od 130.000 kilograma mesa

PinterestFacebookTwitterShare

Prošle godine iz prometa u Srbiji je povučeno je bezbedno uništeno više od 130.000 kilograma (kg) mesa i mesnih prerađevina, a u ilegalnom prometu zaplenjeno blizu 6.000 kg, izjavila je načelnica Veterinarske inspekcije Sanja Čelebićanin.

Načelnica Čelebićanin je objasnila za Tanjug da se meso najčešće povlači iz maloprodaje, ređe iz klanica dok su najproblematičnije mleveno meso i govedina.

„Najčešći razlozi povlačenja su organoleptičke promene kada meso promeni boju, miris ili je istekao rok upotrebe, a još se nalazi u rashladnim vitrinama. Meso može biti povučeno i ukoliko nema deklaracije o poreklu jer se smatra higijenski neispravno“, dodala je Čelebićanin.

Takođe, problemi mogu biti i loši uslovi skladištenja i transporta, loše rukovanje i čuvanje mesa u maloprodaji.
Srbija se po procentu povučenog mesa iz prometa ne razlikuje od bilo koje druge zemlje u okruženju ili zemalja Evropske unije (EU), navela je Čelebićanin.

Načelnica Veterinarske inspekcije je kazala kako je prihvatljiv nivo sve do 10 procenata povučenog mesa u odnosu na ukupnu proizvodnju i promet. Lane je iz prometa u čitavoj Srbiji povučeno i više od 35.000 litara mleka, oko 12.000 kg mlečnih proizvoda, više od 46.000 komada jaja, 345 kg ribe i ribljih prerađevina, 118 kg meda i blizu 5.000 kg ostale hrane životinjskog porekla.

Načelnica Čelebićanin je naglasila da su sistemi kontrole ispravnosti mesa, mesnih prerađevina i drugih proizvoda životinjskog porekla u Srbiji veoma rigorozni i da su u zemlji u potpunosti preuzeti zakoni EU kada je u pitanju bezbednost hrane.

Veterinarska inspekcija je u 2011. izvršila je blizu 200.000 kontrola i doneto je oko 50.000 rešenja od koji su neka procesuirana na sud, ali je većina bila za otklanjanje nedostataka u propisanom roku, rekla je Čelebićanin. Ona je podsetila da su gotovo svi maloprodajni trgovinski lanci poštovali preporuku inspekcije da na vidno mesto istaknu deklaraciju na kojoj su tačno navedeni ime proizvođča, rokovi upotrebe i cene.

Čelebićanin je naglasila, da Veterinarska inspekcija zaplenju mesa u ilegalnom prometu sprovodi u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova. To su područja oko administrativnih linija sa južnom pokrajinom Kosovo i Metohija, gde ima pokušaja da u centralnu Srbiju budu uneti meso ili proizvodi od mesa van regularnih tokova i mesta koji su predviđena za kontrolu, navela je Čelebićanin.

Osim proizvodnje tog mesa i prerađevina, diskutabilan je njihov promet i transport, kao i uslovi čuvanja, jer nikad ne znamo da li je to hrana koja je zamrzavana pa odleđena, pa ponovo zamrzavana, niti imamo bilo kakav dokumenat koji bi potvrdio poreklo, navela je Čelebićanin.

U ilegalnom prometu lane je zaplenjeno i 732 kg mlečnih proizvoda, 5.200 kg ribe, 16 kg meda i 217 kg ostalih proizvoda životinskog porekla. Sva ta hrana se skladišti i uništava u kafileriji.