I suveniri Srbije se proizvode u Kini

PinterestFacebookTwitterShare

Istraživanje internet stranice „Suveniri Srbije“ pokazalo je da je na domaćem tržištu sve više suvenira koji su prozvedeni u Kini, a prema naružbinama iz Srbije, i to ugrožava konkurentnost ovdašnjih proizvođača.
 
Kao razlog za pojavu uvoznih suvenira, navodi se da oni imaju nisku cenu, jer koriste prednosti serijske proizvodnje, koja istovremno daje brzu produkciju i nepromenljiv kvalitet.
 
U Srbiji se suveniri još najviše izrađuju ručno i nemaju odgovarajući nastup na tržištu. Umesto organizovane, prisutna je uglavnom samostalna prodaja u lokalnim radnjama, galerijama, knjižarama, suvenirnicama i hotelima, a ređe u većim trgovinskim lancima i info centrima lokalnih turističkih organizacija.

Najzastupljenija je prodaja na improvizovanim tezgama tokom turističke sezone, što rezultira i sezonskom zaradom. Otežavajuća okolnost u plasmanu suvenira je što proizvođači često nisu registrovani, što bi im omogućilo lakšu saradnju sa drugim preduzećima i nabavku jeftinijih sirovina.

Istovremeno, proizvodi često ne odgovaraju zahtevima tržišta, finalna prodajna cena je često i dvostruko veća od nabavne, a suveniri se prodaju komisiono sa rokom otplate i do 90 dana.