U februaru taktička pojeftinjenja u Hrvatskoj

PinterestFacebookTwitterShare

Februar u odnosu na januar predstavlja mesec kozmetičkih korekcija cena i taktičkih pojeftinjenja u Hrvatskoj, a u poređenju sa februarom prošle godine lista trendova poskupljenja je gotovo dvostruko duža od liste trendova pojeftinjenja.
 
Poskupljenja se i dalje uglavnom odnose na osnovne životne namirnice, kao što su brašno, šećer, mleko, mlečni proizvodi, ulje, sirće, margarin, te proizvode za bebe i decu, poput pelena, dečije hrane i kozmetike. Poskupeli su artikli kafe, piva i kozmetike.
 
“Iz liste trendova pojeftinjenja možemo izdvojiti neke proizvode kao npr. beli i crni luk, šargarepa, neke mesne prerađevine, poneki mlečni proizvodi, instant napici i supe”, piše portal ”Supermarketi.info”.
 
U novom barometru cena, kojeg svakog meseca izrađuje ovaj portal,  postavlja se pitanje da li će smanjenje poreza na ulje i šećer dovesti do pojeftinjenja tih artikala. Na izostanak smanjenja cena može uticati rast stope PDV-a. Svako povećanje cena više od dva odsto nema opravdanja u podizanju stope PDV-a.