Mećava uništila plastenike u srednjem Banatu

PinterestFacebookTwitterShare

Zima je donela velike nevolje i povrtarima u srednjem Banatu. Prema nezvaničnim procenama, sneg je do sada oštetio ili potpuno uništio više od 100 plastenika u Lukinom Selu, Belom Blatu, Mužlji, Mihajlovu i drugim selima.
 
Najgore je prošao Želimir Šalaić, poljoprivrednik iz Kumana, sela u novobečejskoj opštini. Sa članovima familije Želimir punu deceniju podiže i ulaže u plastenike, iz kojih tržištu godišnje isporuči oko 20 tona paradajza, tri tone paprike, 14.000 komada salate… Pod naletom snežne mećave dva plastenika potpuno su mu uništena, a nekoliko delimično oštećeno.
 
– Do ove godine postigli smo zavidne rezultate i kupcima isporučivali sve više povrća. Sada je deset godina našeg rada i truda otišlo u nepovrat… Ne znam šta ćemo dalje, hoćemo li imati snage i para da krenemo ispočetka – skrhano priča uzorni povrtar iz Kumana, koji je preduzeo zaštitu od snega, ali ona očigledno nije bila dovoljna. Inače, cena jednog ovakvog plastenika kreće se oko 2.000 evra.
 
Živorad Janićijević, poljoprivredni savetodavac za opštinu Novi Bečej, kaže da plastenicima u gazdinstvu Šalaić nema spasa. Konstrukcije su potpuno uništene, kao i sistem kap po kap. Nema spasa ni za usev koji je bio zasejan, a to je 2.500 strukova salate. Nastradalog povrtara obišao je Milivoj Vrebalov, predsednik opštine Novi Bečej. Najavio je pomoć za revitalizaciju plastenika, kroz neki od projekata za poljoprivredu i osiguravajućih kuća.
 
Mada banatski povrtari uglas iznose da ništa nije neobično da elementarne nepogode otežavaju i ugrožavaju proizvodnju u plastenicima, mrazevi i sneg ovih dana baš su preterali.