Grčki parlament usvojio paket mera štednje

PinterestFacebookTwitterShare

Grčki parlament usvojio je sinoć paket mera štednje kako bi osigurao novu tranšu međunarodne pomoći za sprečavanje bankrota zemlje.
 
Poslanici su dvotrećinskom većinom izglasali ključne mere oštre štednje i zakon o smanjenju duga. Od ukupno 300 poslanika, glasalo je 278, od kojih je za nove mere bilo 199, protiv su bila 74, a pet je bilo uzdržano. Dve glavne stranke koalicione grčke vlade oduzele su večeras mandate 43 svoja poslanika, jer nisu glasali za paket mera štednje, koji je usvojen u parlamentu kako bi se obezbedila nova tranša međunarodne pomoći i sprečio bankrot zemlje.
 
Prvi je, inače, za govornicu u nedelju izašao poslanik komunističke opozicione stranke KKE-a rekavši da sadašnji parlament, koji je po njegovim rečima postao „narodni krvnik„, nema legitimitet za prihvatanje programa, pa je zatražio raspisivanje izbora.
 
Grčki premijer Lukas Papadimos je, istovremeno, upozoravao da je skupština Grčke pred „istorijskom odgovornošću“ jer treba da odobri novi ekonomski program bez kojeg bi se Grčka suočila sa „haosom“ i neizbežnim napuštanjem evra.  Naglasivši da shvata „bolne žrtve“ koje traži od stanovništva Grčke u zamenu za finansijsku podršku iz partnerskih zemalja, Papadimos je ponovo ukazao da bi u suprotnom došlo do nelikvidnosti i moratorijuma na plaćanje, što bi gurnulo Grčku u „ekonomski haos i nekontrolisanu socijalnu erupciju. To bi, pre ili kasnije, dovelo do našeg izlaska iz zone evra„.
 
Premijer je upozorio da bi u slučaju nelikvidnost države Grci izgubili svoju ušteđevinu, država ne bi mogla da isplaćuje plate i penzije, i došlo bi do nestašice uvozne robe od koje Grčka zavisi.
 
„Veoma je malo ovakvih trenutaka u istoriji jednog naroda“, rekao je ministar finansija Evangelos Venizelos i ukazao da je to „pitanje opstanka Grčke“. „Nije pitanje da li će plate i penzije biti smanjene, nego da li ćemo biti u stanju da isplatimo čak i te smanjene plate i penzije“, dodao je on.
 
Najnovije mere štednje obuhvataju masovno otpuštanje iz državnog sektora privrede, smanjenje sada već i osnovnih, garantovanih minimalnih plata sa 751 evro za više od petine, kao i svih penzija. Predviđeno je da Grčka do 2015. godine uštedi 14 milijardi evra. Samo ove godine je planirana ušteda od 3,1 mlijarde evra.
 
Pre glasanja, na ulicama Atine izbili su nasilje i protesti tokom kojih je povređeno 54 ljudi, a zapaljeno desetak zgrada.