Situacija u Fukušimi sve gora

PinterestFacebookTwitterShare

Pogoršana situacija u japanskoj nuklearnoj centrali Fukušima Daiči. Temperatura u reaktoru broj 2 u nedelju dostigla čak 82 podeljak.
 
Tokijska elektroenergetska kompanija TEPCO, koja radi na održavanju havarisane nuklearke, saopštila je da je u reaktoru broj 2 danas izmerena temperatura od 82 stepena Celzijusova, prenosi britanski „Guardian“. Ovaj reaktor jedan je od tri u kojima je došlo do topljenja radioaktivnog jezgra nakon razornog zemljotresa i potonjeg cunamija u martu prošle godine. 

Zvaničnici TEPCO-a navode da nema dokaza da je temperatura radioaktivnog goriva dostigla kritičnu granicu. Ipak, tvrde da je upumpana sveža voda, pomešana sa bornom kiselinom, kako bi se ohladila pregrejana jezgra reaktora. U TEPCO-u kažu da ne znaju šta je uzrokovalo povećanje temperature u reaktoru. Pretpostavlja se da bi to moglo da se desi usled problema sa nabavkom vode za hlađenje. Takođe, spekuliše se i da su termometri neispravni. 

„Verujemo da se tzv. hladno zatvaranje održava. Smatramo da termometar najverovatnije pokazuje pogrešne podatke“, rekao je Janići Macumoto, portparol TEPCO-a. 

TEPCO je prošle nedelje bio primoran da upumpa dodatne količine rashladne vode pošto je početkom meseca počela da raste temperatura u reaktoru. 

Vlasti u Tokiju saopštile su pre dva meseca da je situacija u Fukušimi pod kontrolom podseća „Guardian“.