Austrijska vlada dogovorila najveći paket štednje u istoriji

PinterestFacebookTwitterShare

Austrijska koaliciona vlada dogovorila je najveći paket mere štednje u istoriji ove zemlje. Radi se o petogodišnjem planu štednje koji predviđa ukupnu uštedu od 26,5 milijardi evra.
 
Paket štednje sadrži mere za smenjenje državne potrošnje i povećanje poreskih prihoda. Tako će kroz nove poreze biti ubrano 7,5 milijardi evra, pokrajine će morati da ostvare uštedu od ukupno 5,2 milijardi evra, a ostatak otpada na uštedu savezne države.
 
Oko 70 odsto paketa su mere štednje, a 30 novi porezi. Pošto je 2012.već počela, u ovoj godini planirana štednja iznosiće samo pola milijarde evra, dok će svake dalje godine uštede rasti. Posebno velike potencijale za štednju vlada je videla u penzijama, gde namerava da uštedi 7,3 milijardi evra, i kod državnih službenika -1,5 milijardi evra.
 
Kada je reč o državnim službenicima vlada je odredila da narednih godina neće biti povećanja plata, što će uštediti državi 206 miliona evra. Pored toga predviđeno je da mesta penzionisanih službenika više ne popunjavaju, izuzev kada je reč o policiji, sudijama, državnim tužiocima i nastavnicima, i finansijskoj policiji.
 
Mere predviđaju dalje zatvaranje manjih opštinskih sudova, vojnih bolnica, kao i spajanje pojedinih državnih institucija kao što su državni arhiv i vojno-istorijski muzej. Kada je reč o penzijama neće biti potpunog zamrzavanja prilagođavanja isplata, već samo jako mala prilagođavanja rastu cena.Tako će povećanje penzija 2013. iznositi svega jedan odsto, a 2014. samo 0,8 odsto.
 
Ko ubuduće bude želeo da ide u prevremenu penziju moraće prikazati 40 godina rada, umesto dosadašnjih 37,5, a invalidska penzija postojaće samo za lica iznad 50 godina, dok će mlađi invalidi morati da se prijavljuju Servisu za zapošljavanje (AMS).
 
U sektoru zdravlja biće sprovedena reforma, koja treba da najpre bude dogovorena između savezne države, pokrajina i opština. Kada je reč o finansijskoj podršci države biće ukinute duple I trostruke subvencije, a pojedini projekti izgradnje infrastrukture, na primer, austrijske železnice moraće da se „redimenzioniraju“, kako bi bili jeftiniji.
 
Pored toga ukidaju se i subvencije za dizel za poljoprivrednike i javni prevoz, te se za 50 odsto smanjuju i subvencije za određene vrste štednje.