“Planum” gradi deonicu autoputa u Kazahstanu

PinterestFacebookTwitterShare

Građevinsko preduzeće Planum iz Beograda ugovorilo je izgradnju dela autoputa u Kazahstanu u vrednosti od 35 miliona dolara, a posao će biti realizovan u naredne dve godine, izjavio je generalni direktor Ratomir Todorović.
 
Reč je o gradnji 17 kilometara duge deonice na jugu Kazahstana između grada Šimketa i Alme Ate, koja je deo autoputa u izgradnji koji treba da poveže Evropu i Narodnu Republiku Kinu.
 
Azerbejdžanska firma Az-Virt koja će biti angažovana na izgradnji autoputa od Ljiga do Preljine na Koridoru 11, takođe, učestvuje u gradnji autoputa u Kazahstanu na susednoj deonici, pored Planuma, rekao je Todorović.
 
Todorović je istakao da je u pitanju veliki posao i da se u Kazahstanu svake godine raspisuju tenderi. On je kazao i da bi realizacija prvog dogovorenog projekata u Angoli, za rekonstrukciju vojne baze, trebalo da počne u prvoj polovini ove godine. Reč je o poslovima vrednim više od milijardu dolara u kojem će učestvovati domaći građevinari na čelu sa “Planumom” i preduzećem “Jugoimport SDPR”.
 
– Mi smo već predali idejne projekte i kad budu oni budu korigovani pristupićemo ugovaranju i izradi glavnog projekta – naveo je Todorović dodajući da ugovor predviđa projektovanje i izvođenje radova.
 
On je naglasio da je posao srpskih građevinara u Angoli izvestan, uprkos tome što postoje mali zastoji u dogovaranju tog aranžmana izmedju Srbije i Angole, kao što su, na primer, u postizanju sporazuma o izbegavanju dvostrukog oporezivanja, zaštiti investicija i drugih dokumenata.
 
“Planum” je, inače, sagradio pomenutu vojnu bazu u Angoli pre 25 godina, a predviđena je i izgradnja velike velike vojne bolnice i fabrike namenske industrije.
 
Govoreći o izgradnji autoputa od Uba do Lajkovca u Srbiji, na trasi Koridora 11, Todorović je kazao da će “Planum” potpuno preuzeti deonicu od Uba do Nepričave, na kojoj je radilo PZP Beograda iz sastava “Nibens grupe”, a cela ova deonica trebalo bi da bude završena krajem jeseni ove godine.