U Crnoj Gori zabranjeno poskupljenje goriva

PinterestFacebookTwitterShare

Koordinacioni tim za upravljanje u vanrednim situacijama doneo je naredbu da se maksimalne maloprodajne cene naftnih derivata u Crnoj Gori dok traje vanredno stanje ne smeju povećavati.

Naredba, koju je potpisao rukovodilac Koordinacionog tima, premijer Igor Lukšić, stupa na snagu odmah tako da danas, kada je novi obračunski period, cene goriva ne mogu biti povećane, iako je to, prema kretanjima na međunarodnom tržištu, bilo planirano.

Litar bezolovnog eurosupera 98 i 95 u Crnoj Gori košta 1,41, odnosno 1,38 EUR. Eurodizel i lož ulje košta 1,28 EUR, odnosno 97 centi, dok cena eurodizela namenjenog za komercijalne svrhe iznositi 1,07 EUR.

Cene bezolovnog eurosupera 98 i 95 poslednji put su promenjene 16. januara, kada su porasle po devet centi, a eurodizela početkom januara. Litar eurodizela tada je pojeftinio jedan cent, dok je dizel za komercijalne svrhe poskupeo za isti iznos. Cena lož ulja poslednji put je promenjena 20. decembra, kada je ono pojeftinilo tri centa.

Maksimalne maloprodajne cene goriva u Crnoj Gori usklađuju se svakog drugog ponedeljka u zavisnosti od promene cena naftnih derivata na međunarodnom tržištu (Mediterranean Platt`s Ground) i valutnog odnosa evra i američkog dolara, prenosi Mina.