NIS ulaže 10 mil EUR u Republici Srpskoj u 2012.

PinterestFacebookTwitterShare

Kompanija NIS Gazprom Neft planira da uloži 10 mil EUR u Republici Srpskoj, rekao je generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko, na predstavljanju poslovnih rezultata kompanije za prošlu godinu.
 
Govoreći o istraživanjima nalazišta nafte u Srpskoj, Kravčenko je istakao da je u planu da se ove godine završe seizmička ispitivanja i da u kompaniji očekuju da će 2013. godine početi sa bušenjima, dok je direktor funkcije za investicije i razvoj Nikolas Peri najavio da će NIS ove godine uložiti 2 mil EUR u dve benzinske stanice kupljene u Banja Luci.
 
– Što se tiče Srbije, premda je primietan pad potrošnje u poslednje dve godine u celom regionu, kompanija je ostvarila profit od 406 mil EUR u 2011. godini, dok je proizvodnja porasla za 24% u poređenju sa 2010. godinom – rekao je Kravčenko.
 
On je istakao da kompanija svake godine povećava investicije, napomenuvši da su prošle godine ulaganja iznosila 344 mil EUR, dok je ove godine u planu povećanje ulaganja na 500 mil EUR, ukoliko ne bude drastičnih oscilacija na tržištu.
 
– Najviše se ulaže u preradu, istraživanje, proizvodnju, geološka istraživanja i rekonstrukciju benzinskih stanica – rekao je Kravčenko.
 
Kravčenko je naveo da očekuje pad cene nafte u drugoj polovini godine i pozitivne poslovne rezultate, bez obzira na početak godine, u kome je primetan pad vrednosti dinara.
 
– Analitičari najavljuju rast tržišta, ali za sada nema mesta optimizmu, jer je inflacija na nivou 10%, te za sada kurs slabi, ali se nadamo da će se vratiti na dobar nivo – rekao je Kravčenko.
 
On je rekao da je i u okruženju početak godine obeležen padom tržišta, premda su analitičari najvljivali rast, a plan NIS-a je da bude nula.
 
– Za NIS 2012. godina će biti godina strateških investicija i stvaranja uslova za nove uspone u 2013. godini – zaključio je Kravčenko.