Ministarstvo zabranilo lov

PinterestFacebookTwitterShare

Ministarstvo poljoprivrede naložilo je Lovačkom savezu Srbije da obustavi sve lovne aktivnosti dok traje vanredna situacija.
 
Ova odluka doneta je nakon što je Liga za ornitološku akciju Srbije uputila zahtev za zabranu ministarstvu, navodeći da nekontrolisan lov ugrožava život ptica i ostalih životinja, jer bežeći od lovaca troše energiju i udaljavaju se od prirodnih staništa gde im se nalazi hrana, piše Danas.
 
Potresne slike mrtvih ptica na granama u prirodnom rezervatu na Velikom ratnom ostrvu u Beogradu navele su ornitologe i ostale ljubitelje životinja da reaguju, ističući da životinje ne umiru toliko od hladnoće i niskih temperatura koliko zbog nemogućnosti da dođu do hrane, koje je u ovim uslovima ionako malo. Situaciju, kako kažu, dodatno pogoršavaju lovci koji ih plaše, pa životinje troše energiju bežeći od njih, udaljavajući se od svojih staništa i skrovišta, a potom umiru od gladi i hladnoće. 

Predsednik Liga za ornitološku akciju Srbije Dragan Simić potvrdio je za Danas da je Ministarstvo poljoprivrede naložilo lovcima da obustave lovne aktivnosti, ipak sumnjajući da će to dovesti do željenih rezultata. 

“Na lovačkim forumima već vidim da neka društva kažu da su dobili dopis, dok druga tvrde da nisu. Inače, Zakonom o lovstvu iz 1992. lov je zabranjen po snežnim nanosima i poledici, ali ne postoje podzakonski akti koji bi ga bliže odredili, tako da ga niko do sada nije poštovao. Kada smo pre dve godine, tokom hladnih zimskih dana, tražili od Ministarstva poljoprivrede da sprovodi zakon, odgovorili su nam da nije vanredna situacija. Sada jeste, ali sumnjam da će nalog dovesti do rezultata”, dodao je Simić.