UNS traži da EPS omogući štampanje novina

PinterestFacebookTwitterShare

Udruženje novinara Srbije (UNS) apelovalo je danas na Elektroprivredu Srbije (EPS) da prilikom isključenja struje kod industrijskih potrošača, ne ugrožava slobodu štampe i pravo gradjana na informisanje.


UNS je u saopštenju naveo da je Elektrodistribucija u Novom Sadu pre tri dana isključila struju štampariji Grafoprodukt, koja štampa više od 10 lokalnih, regionalnih i nacionalnih listova, čije je pojavljivanje pred čitaocima ugroženo.
 
To novinarsko udruženje je izrazilo sumnju da je isključenje struje štampariji Grafoprodukt vid pritiska na slobodu izražavanja, imajući u vidu da pojedini listovi koji se štampaju u toj štampariji važe za opozicione.

– Takođe, nijedna druga štamparija koja štampa novine nije isključena sa mreže Elektroprivrede Srbije, a na nalogu za isključenje Grafoproduktu piše da se struja isključuje zbog duga od 0,00 dinara – piše u saopštenju UNS-a.
 
UNS je upozorio Elektroprivredu Srbije da, prema Zakonu o javnom informisanju, “niko ne sme, ni na posredan način da ograničava slobodu javnog informisanja, naročito zloupotrebom državnih ili privatnih ograničenja i zloupotrebom prava, uticaja ili kontrole nad sredstvima za štampanje i distribuciju javnih glasila”.
 
UNS očekuje od EPS-a da hitno omogući nesmetano izlaženje listova koji se štampaju u Grafoproduktu.