“Đerdap” nije ugrožen zbog leda iako je proizvodnja struje prepolovljena

PinterestFacebookTwitterShare

Hidroelektrana “Ðerdap” zbog leda nije ugrožena, iako je proizvodnja struje u tom privrednom društvu gotovo prepolovljena zbog slabijeg dotoka Dunava, izjavio je u ponedeljak (13. februara 2012. godine) za Tanjug generalni direktor PD “Ðerdap” Dragan Stanković.


On je naveo da je ukupna proizvodnja struje u PD “Ðerdap” oko devet miliona kilovat časova (kWh) dnevno, a da je prosečna dnevna proizvodnja u tom preduzeću između 17 i 18 miliona kWh.

– Dotok Dunava je u opadanju i trenutno iznosi oko 2.000 metara kubnih u sekundi – rekao je Stanković i naveo da to obezbeđuje samo oko četvrtinu od ukupno moguće proizvodnje struje. Na “Ðerdapu 1” dnevna proizvodnja je oko šest miliona kilovat časova, a prosečna dnevna proizvodnja u toj hidrolektrani je oko 13,5 miliona kWh.

Podsećajući da u okolini Golupca na Dunavu radi jedan ledolomac koji ne dozvoljava da se stvore ledeni čepovi na Dunavu, on je dodao da rumunska strana, i pored očekivanja, nije angažovala nijedan ledolomac.

– “Ðerdap 2” nije u opasnosti zbog leda zbog toga što Dunav između hidrocentrala “Ðerdap” 1 i 2 nije zaleđen. Hidroelektrane “Vlasina” i “Pirot” rade, takođe, bez problema, s tim što je na “Pirotu” vodena akumulacija gotovo potpuno ispražnjena, što je sa jedne strane dobro, jer će moći da primi velike količine vode posle otapanja snega – rekao je Stanković.