Mogući direktni letovi za SAD

PinterestFacebookTwitterShare

Američke vazduhoplovne vlasti konačno bi ove godine trebalo da dodele Srbiji kategoriju „jedan“, što našoj nacionalnoj avio-kompaniji, ali i drugim domaćim operaterima, ukoliko ih bude, otvara mogućnost za direktne letove ka SAD.


Naravno, nije realno očekivati od „Jat airways“-a da odmah po dobijanju ove kategorije otvori linije ka severnoameričkom kontinentu, jer su za to potrebne ozbiljne pripreme, kao i adekvatne letilice – bar dva širokotrupna aviona, koje srpski prevoznik nema. Ipak, u roku od dve godine nacionalna avio-kompanija mogla bi da bude osposobljena za redovan saobraćaj ka Njujorku, Čikagu i Torontu.

Prema procenama, avio-kompanija koja će saobraćati između Srbije, sa jedne, i SAD i Kanade, sa druge strane, godišnje bi mogla da preveze najmanje 100.000 putnika.

Kako za „Novosti“ kaže Nebojša Starčević, direktor Direktorata civilnog vazduhoplovstva Srbije, lane je pokrenuta procedura za dobijanje kategorije „jedan“. U prvoj polovini godine može se očekivati i prva kontrola predstavnika američkih vazduhoplovnih vlasti. Kada bi postojao zahtev avio-kompanije za letove ka SAD, postupak dobijanja kategorije „jedan“ bio bi znatno ubrzan.

Avio-saobraćaj ka američkom kontinentu obustavljen je 1992. godine. Srbija je do 2002. imala kategoriju „jedan“ američkih vazduhoplovnih vlasti, koju je potom izgubila. U dva navrata „Jat“ je pokušavao da obnovi liniju (2004. i 2006. godine), ali bez uspeha. Srbija trenutno ispunjava sve uslove za dobijanje prve kategorije i nema sumnje da će to potvrditi i predstavnici američkih vazduhoplovnih vlasti.