U Srbiji spaseno ukupno 249 ljudi

PinterestFacebookTwitterShare

Načelnik Sektora MUP-a za vanredne situacije Predrag Marić izjavio za B92 da je do sada spaseno ukupno 249 osoba. On je, gostujući u emisiji „Između dve vatre“, rekao da je tokom dana bilo desetak akcija evakuacije građana iz zavejanih područja.
 
Marić je potvrdio da će potraga za osobom nestalom u blizini Perućca biti nastavaljena sutra u 9 sati ujutro i da je do sada u višednevnom vremenu nastradalo 20 osoba. On je naglasio da se ugroženim u brdsko planinskim područjima svakodnevno dopremaju hrana i lekovi, a da pripadnici Sektora često i u neadekvatnim uniformama, prelaze i po nekoliko kilometara peške kako bi stigli do zavejanih ljudi. 

On je rekao da su angažovani svi kapaciteti i Sektora i Vojske Srbije, kao i države, kako bi se pomoglo građanima u teškoj situaciji izazvanoj dugotrajnim snegom i hladnim vremenom. Marić je ocenio i da država nije zakasnila sa reagovanjem u slučaju snega i hladnog vremena, podsetivši da je prva vanredna situacija u jednoj od opština u Srbiji bila proglašena 6. januara. 

„Od tog momenta su svi kapaciteti Sektora za vanredne situacije i lokalnih samouprava stavljeni u funkciju“, rekao je Marić, podsetivši da je više od 200 mašina angažovano u ugroženim opštinama. Dodao da je država pomogla lokalnim samoupravama finansijski i dostavljanjem hrane. 

Marić je rekao da su slike ugroženih koje ovih dana viđamo po medijima zapravo realna slika Srbije, a ne ono što vidimo u Beogradu. On je rekao da sve poplave, snegovi, „nepogode pogađaju najsiromašnije i da tek onda vidimo šta je prava Srbija“. 

U istoj emisiji, državni sekretar za energetiku Dušan Mrakić je ponovo apelovao na građane da dodatno štede struju kako bi se sačuvao elektro-energetski sistem. On je izjavio da je po svim analizama „evidentno da se domaćinstva nisu predržavala uputstva koja su davana“ za štednju struje. Mrakić je naveo da su se svi drugi potrošači, odnosno industrijiski potrošači pridržavali toga, a i „sami su u određenim sitruacijama redukovali električnu energiju“, a da su „zakazali“ potrošaći domaćinstava. 

On je kao primer toga koliko se struje potrošilo ovih dana naveo to „da smo za vreme „gasne krize“ trošili 153- 155 miliona kilovatčasova struje, dok je proteklih dana potrošeno 162 miliona kilovatčasova električne energije i to uz gas kog imamo u dovoljnoj količini.“ On je zamerio bankama i drugim ustanovama koje ne gase svetleće reklame.